Vene

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vene on vedessä kulkeva alus, joka on laivaa pienempi. Veneet jaetaan käyttövoimansa perusteella moottoriveneisiin, purjeveneisiin ja soutuveneisiin.

2005 valmistuneessa Veneilyraportissa (Veneilyn määrä ja taloudelliset vaikutukset Suomessa, Merenkulkulaitoksen julkaisuja 5/2005) veneiden määräksi Suomessa ilmoitetaan yli 737 000, joista moottorittomia soutuveneitä runsas kolmasosa.

EU:n huvivenedirektiivissä tarkoitetaan "huviveneellä" urheiluun tai vapaa-ajan viettoon tarkoitettua venettä, jonka rungon pituus on 2,5 metristä 24 metriin, tyypistä tai kuljetuskoneistosta riippumatta.

Vene ja plaanari[muokkaa]

Perinteinen vene syrjäyttää painonsa verran vettä ja on uppoumavene. Plaanari on venetyyppi, joka liukuu veden päällä, plaanaa, eikä täydessä vauhdissa syjäytä massaansa vastaavaa määrää vettä. Plaanarin pohja usein tasainen tai tasaisempi kuin uppoumaveneissä, mikä heikentää ohjattavuutta hitailla nopeuksilla. Plaanarit saavuttavat liukuominaisuutensa johdosta suurempia nopeuksia kuin tavalliset veneet. Niiden käyttö tosin edellyttää suuritehoista moottoria. Myös joillakin purjejollilla ja purjekatamaraaneilla on mahdollista plaanata.

Varusteet[muokkaa]

Veneen varustuksiin voivat kuulua:


Lähteet[muokkaa]

  • [1] Navigator 1955:7–8 s. 188

Aiheesta muualla[muokkaa]