Tuulastus

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuulastamalla saatu lahna

Tuulastus (eli tuohestus eli pistokalastus) on kalastuslaji, jota harrastetaan yleisesti pimeinä syysöinä. Tuulastaminen tapahtuu soutuveneellä, jossa tuulastaja seisoo tai on polvillaan veneen kokassa ja koettaa iskeä kaloja pitkävartisella atraimella.

Tuulastuksessa tuulastaja sauvoo venettä atraimen varren avulla matalassa rantavedessä ja koettaa löytää näkökenttään iskettäviä kaloja. Veneen perässä olevasta melojasta on myös suuri apu. Tyypillisimpiä tuulastuksen saaliskaloja ovat hauki, lahna, särkikalat ja ahven.

Lahnaa on syytä iskeä hieman viistossa, paremman iskupinta-alan saavuttamiseksi. Ahventa taas kannattaa iskeä kalan suuntaisesti, sillä se nokkeluuttaan kääntyy välittömästi oikealle tai vasemmalle.

Paras tuulastuskeli on tyyni pimeä syysilta ja yö. Pilvisää on eduksi etenkin kuuhuen loistaessa, sillä se vähentää heijastuksia veden pinnalla.

Historia[muokkaa]

Tuulastus on lähtöisin ikiaikojen takaa, jolloin esi-isämme keksivät keihään. Alkujaan tuulastus saattoi merkitä kutukalojen pyydystämistä rantamatalikossa. Nykyisin tuulastuksella ymmärretään nimenomaan pistokalastusta veneen ja apuvalaistuksen avuin. Yksikärkinen keihäs muuttui kehitysvaiheiden kautta monipiikkiseksi atraimeksi.

Kalat havaitaan kirkkaan tuulastusvalon avulla, joka on kiinnitetty veneen kokkaan. Perinteisesti tuulastusvalona käytettiin veneen kokassa olevassa koussikassa palavia tervaksia. Seuraava kehitysaskel oli petroolilamppu (voimavalolyhty), joiden yleisiä merkkejä ovat Hasag Petromax ja Tilley. Nykyään käytetään usein sähkövaloa, joka voi olla tuulastajan kädessä tai kiinnitetty päähän kuten suunnistusvalot.

Vuonna 1902 tuulastus kiellettiin lailla, koska se tehokkaana kalastuskeinona heikensi kalakantoja liikaa. Lisäksi innokkain tuulastusaika osui juuri haukien ja lahnojen aktiivisimpaan kutuaikaan. Vuonna 1951 tuulastus jälleen sallittiin, edellyttäen että tuulastusreissut jätetään väliin huhtikuun puolivälistä juhannukseen. Tuulastus on kielletty myös virtapaikoissa ja joissa, joissa on viljemmalti lohta ja siikaa.


Aiheesta muualla[muokkaa]

Lue myös[muokkaa]

Järvituulastus