Torniojoki

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuoli 2.png Tätä artikkelia on ehdotettu yhdistettäväksi artikkeliin Tornionjoki.
Yhdistämisestä saatetaan keskustella artikkelin keskustelusivulla.
{{#if:|Tarkennus: {{{2}}}|}}

Tornionjoki on Suomen ja Ruotsin rajajoki. Se on pisin valjastamaton Itämereen laskeva joki. Pääuoman pituus on 410 km, mutta yhdessä Muonionjoen ja sen yläjuoksun kanssa pituudeksi tulee 580 km. Valuma-alueen pinta-ala on 39 820 km2: tästä 37% sijaitsee Suomessa ja 63% Ruotsissa. Valuma-alue käsittää kaikki Tornionjokeen laskevat pienemmät joet. Tornionjoki alkaa Tornionjärvestä Pohjois-Ruotsissa, mikä on 322 km2:n kokoinen.

Tornion-Muonionjoessa esiintyy luontaisesti harjusta, hyvinkin voimakkaina kantoina, sekä erityisesti alajuoksun suvannoissa suurikokoiseksi kasvavia haukia ja ahvenia. Joessa on myös sekä paikallista että mereen vaeltavaa vaellussiikaa. Tärkeimmät saaliskalat ovat kuitenkin jokeen vaeltavat lohi ja meritaimen.

Tornionjoki on pitkä ja leveä lohijoki jossa lohenkalastus keskittyy selvästi joko nousulohen pyyntiin tai sitten loppukesällä tapahtuvaan asentokalojen kalastukseen. Ennen nousulohen pyyntiä voi olla järkevää keskittyä meritaimenen kalastukseen jota jokeen nousee touko-kesäkuun vaihteessa ajoin mukavasti. Suurin Tornionjoesta saatu lohi painoi 43 kg ja se nostettiin joesta vuosisadan alkupuolella.

Lähteet[muokkaa]

[1]