Mäti

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mäti on naaraskalojen tuottamaa munamassaa. Mätiä käytetään ruoanvalmistuksessa yleensä tuoresuolattuna mutta myös kypsennettynä. Myös muiden merenantimien kuten katkarapujen munia kutsutaan mädiksi.

Sammen mätiä kutsutaan kaviaariksi.


Japani[muokkaa]

Japanilaisessa sushi-keittiössä käytetään mätiä eri muodoissa : Ikura - Lohen mäti on punertavan ja oranssin väristä ja se koostuu yksittäisistä rakeista. Lohen munia käytetään kalastuksessa syötteinä, joten ensimmäistä kertaa Sushia syövät kalastuksen harrastajat voivat olla hieman yllättyneitä kun he näkevät Ikura-annoksen. Kazunoko - Sillin mäti on keltaisen tai vaalenpunaisen väristä ja sen rakenne on kiinteä ja kumimainen. Se tarjotaan yleensä suolattuna. Mäti on kiinteätä massaa ja se näyttää kalanlihalta. Mentaiko – Alaskanseidin mätiä, joka on maustettu hienoksi jauhetulla punapippurilla. Mentaikon väri vaihtelee vaaleanpunaisesta tummanpunaiseen. Tarako – Suolattu alaskanseidin mäti tarjotaan yleensä grillattuna Tobiko - Lentokalan mäti on rapeaa ja punaisen-oranssin väristä Uni - Merisiilin mäti on pehmeätä. Sen väri vaihtelee oranssista vaaleankeltaiseen. Mäti nautitaan joko raakana tai kevyesti keitettynä. Merisiilin mäti on suosittua korealaisessa keittiössä. Japanilaisessa keittiössä sitä kutsutaan nimellä ”uni. Chilessä mäti tunnetaan nimellä ”erizo”. Suurin osa maailman merisiilin mädistä kulutetaan Japanissa, jossa sillä uskotaan olevan sukupuoliviettiä kiihottavia vaikutuksia. Karasumi on Nagasakin alueen erikoisuus. Karasumi valmistetaan poistamalla suolatusta mullon mädistä suola ja kuivaamalla se auringossa.

Ruotsi[muokkaa]

Ruotsissa käytetään suolattua ja savustettua turskan mätiä leivänpäällysteenä.


Tanska[muokkaa]

Rasvakalan mätiä käytetään yleisesti tanskalaisessa keittiössä. Se tarjotaan yleensä kovaksi keitettyjen kananmunien päällä tai sen kanssa voidaan nauttia esimerkiksi katkarapuja. Myös turskan mätiä syödään yleisesti.

Kreikka[muokkaa]

Tarama on suolattua ja palvattua karpin mätiä ja siitä valmistetaan taramosalataa sekoittamalla taramaa, sitruunanmehua, leivänmuruja, sipuleja ja oliiviöljyä. Taramosalataa käytetään dippinä.

Italia[muokkaa]

Bottarga on suolattu ja kuivattu harmaamullon mätipussi, joka tarjoillaan pastan kanssa.


Iran[muokkaa]

Iranin kaspianmeren puoleisilla alueilla Gilanissa ja Mazarandanissa käytetään eri mätilajeja. Mätiä nautitaan grillattuna, palvattuna, suolattuna tai sekoitettuna muihin ruoka-aineisiin. Suolattua tai palvattua mätiä käytetään mausteiden tapaan. Tuore mäti nautitaan yleensä grillattuna, höyrytettynä tai sekoitettuna kanamuniin ja paistettuna vanukasmaisena ruokalajina, joka tunnetaan nimellä ”Ashpal Kuku”.

Lähteet[muokkaa]

--Luminis 9. tammikuuta 2010 kello 14.31 (UTC)