Luokka:Kalastusluvat

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalastuksenhoitomaksu[muokkaa]

Kalastuksenhoitomaksu on valtion veroluonteinen maksu, jonka keräämisestä syntyvät tulot käytetään monin eri tavoin kalastajien ja kalavesien hyväksi. Noin kolmannes varoista käytetään suoraan kalavesien hoitoon. Jokaisen 18-64 -vuotiaan kalastusta ja ravustusta harrastavan on maksettava kalastuksenhoitomaksu. Alle 18-vuotiaiden ja 65-vuotta täyttäneiden, mato-ongella ja pilkillä kalastavien ei tarvitse maksua maksaa.

Läänikohtainen viehekalastusmaksu[muokkaa]

Läänikohtainen viehekalastusmaksu on maksullinen yleiskalastusoikeus, joka antaa mahdollisuuden kalastaa yhden läänin vesialueilla yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä. Vetouistelussa saa lisäksi käyttää yhtä painoviehettä tai syvääjää.
Jos aiot uistella useammalla kuin yhdellä vavalla kalastajaa kohden, tarvitset iästä riippumatta kalastusoikeuden haltijan myöntämän luvan.
Verkko-, katiska-, nuotta-, troolikalastukseen ja ravustukseen tarvitset aina, iästä riippumatta, vesialueen omistajan luvan.

 • Läänit:
  • Etelä-Suomi
  • Länsi-Suomi
  • Itä-Suomi
  • Oulu
  • Lappi
  • AhvenanmaaOnkiminen ja pilkkiminen ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia, joiden harrastamiseen et tarvitse kalastuslupaa. Jokaisen muuta kalastusta kuin onkimista tai pilkkimistä harjoittavan 18-64-vuotiaan on suoritettava kalastuksenhoitomaksu. Tarvittavat luvat riippuvat paitsi harjoitetusta kalastustavasta ja käytetyistä välineistä, myös kalastajan iästä sekä vesialueesta, jolla kalastetaan.
Viehekalastusta harrastava 18-64-vuotias joutuu maksamaan valtion kalastuksenhoitomaksun sekä läänikohtaisen viehekalastusmaksun. (alle 18 -vuotiaat eivät tarvitse kalastuslupaa ja saavat myös virvelöidä ilmaiseksi).

Kalastuslupa netistä[muokkaa]

Kalastuksenhoitomaksut ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut voit tilata ja maksaa verkossa.

Lähteet[muokkaa]

Kalastuspaikkaopas

Tässä luokassa ei ole sivuja eikä tiedostoja.