Kuomionjoki

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luuta.png Tätä sivua, tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä laatuvaatimuksia.

Voit auttaa Kalapediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla.
{{#if:Hieman mainosmainen?|Tarkennus: Hieman mainosmainen?|}}

Lohenkalastusta ja tunturipurojen tunnelmaa.

Kuomionjoki

Kuomiojoki virtaa melkein keskellä Kuomiokosken kylää, mutta omassa rauhassaan syvässä rotkossa. Jokea ei voi kuitenkaan kutsua koskeksi, koska veden virtaama on erittäin pieni.

Joessa on muutama syvä potero, vaikka joki on muuten matala. siellä ei tarvitse kahluuvarusteita, koska joki on vain kahdesta kymmeneen metriä leveä. Kuomiojoella on oma luonnonläheinen tunnelmansa. Koskella on myös laavu jossa voi syödä eväänsä ja paistaa kalansa. Kuomiolla ei keväällä ja syksyllä kalan saanti ole kovin vaikeaa, mutta keskikesällä kalat voivat olla hyvinkin pasiivisia eikä iske pyydyksiin. Hyvinä ja toimivina vieheinä voin suositella pieniä lusikoita,vaappuja ja lippoja. Myös tummat liitsit ovat antaneet kalaa kiitettävästi.

Kalasto[muokkaa]

Normaalien salakoiden, särkien, haukien ja ahventen lisäksi joessa on istutettua pyyntikokoista (0,5 - 4 kg) kirjolohta.

Luvat ja säännöt[muokkaa]

Yksi lupa maksaa 12 euroa sisältäen yhden lohikalan. Kalastusaika on viisi tuntia. Kalastajalla on mahdollisuus ostaa lisäkalalupia (10 euroa/kala), mutta tämä lisäkalalupa pitää maksaa varsinaisen luvan oston yhteydessä.

Eli jos tiedät jo ennen luvan ostamista, että haluat (yrittää) ottaa useamman kalan, sinun pitää maksaa varsinaisen luvan oston yhteydessä myös lisäkalalupa (hinta edellä mainittu 10 euroa/kala). Esimerkiksi jos haluat saaliskiintiöksi 3 kalaa, sinun tulee maksaa kerralla 12€ + 10€ + 10€ = 32 €. Sinulla on 5 tuntia aikaa saada nuo 3 kalaa. <googlemap version="0.9" lat="61.449517" lon="27.107735" type="map" zoom="13">61.439506, 27.115974</googlemap> Jos/kun olet saanut saaliskiintiösi täyteen (oli se sitten 1 tai 3 kalaa) tai kalastusaikasi loppuu, ja haluat edelleen jatkaa kalastusta, sinun tulee ostaa kokonaan uusi lupa, joka maksaa 12 euroa sisältäen yhden lohikalan. Kalastusaika on 5 tuntia ja tähänkin lupaan on mahdollista ostaa yllä mainittuja lisäkalalupia.


Kalastajan on pyydettäessä esitettävä voimassa oleva lupa sekä saaliinsa lupavalvojalle. Luvattomasta saaliista peritään 3-kertainen maksu sekä tehdään ilmoitus poliisiviranomaisille.

Kalastusalue rajoittuu alajuoksulla verkkopatoon ja yläjuoksulla rauhoitusalueeseen n. 50 metriä ennen voimalaitospatoa. Rauhoitusalue on merkitty kyltillä maastoon.

C&R -kalastus tapahtuu väkäsettömillä koukuilla ja kaloja vahingoittamatta. C & R -kalastuksen tulee tapahtua kuitenkin ennen lohikalan saaliiksi ottamista. Eli kun luvanmukainen lohikala on otettu saaliiksi, pitää ostaa uusi lupa ennen kalastuksen jatkamista.

Taimenet on laskettava takaisin syysrauhoituksen (11.9. - 15.11.) aikana.

Ootto-onginta kalastus on luvallista, mutta vain yhdellä vavalla ja koukulla. Ootto-onginta kalastajan on oltava vavan välittömässä läheisyydessä. Ootto-onkija ei saa varata kalapaikkaa liian pitkäksi aikaa. Jos toisella kalastajalla nappaa niin ootto-onkija on velvollinen nostamaan onkensa vedestä toisen kalastajan saaliin varmistamiseksi.


Muistathan, että viehe- ja heittokalastus vaatii 18 - 64 -vuotiailta valtion kalastuskortin.

Lähteet[muokkaa]

http://www.kuomiojoki.com/