Viuhkaeväiset

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 4. maaliskuuta 2010 kello 11.43 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viuhkaeväiset (Actinopterygii) on toinen luukaloihin (Osteichthyes) kuuluvista luokista, varsieväisten kalojen ohella. Viuhkaeväisten evät ovat varrettomat ja eväruotojen tukemat eivätkä sieraimet ole yhteydessä suuonteloon. Viuhkaeväisiin kuuluu valtaosa (n. 96 %) nykyisistä kaloista, yli 27 000 lajia.

Luokittelu[muokkaa]

Alla on lueteltu viuhkaeväisten kalojen lahkot (ja esimerkkejä niihin kuuluvista heimoista ja lajeista). Lahkot ja niitä ylempien tasojen luokittelu (ala- ja osaluokat, ylälahkot) ovat pääosin FishBasen mukaiset. Uusimpien tulosten mukaan monet luetelluista ryhmistä ovat itse asiassa epäluonnollisia (parafyleettisiä), esimerkiksi Paracanthopterygii, Scorpaeniformes, ja Perciformes.

Viuhkaeväisten lahkot[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Varjo, M., Koli, L., Dahlström, H. Maailman kalojen nimet. Suomen Biologian Seura Vanamo. Porvoo 2004. ISBN 951-9108-13-0

Aiheesta muualla[muokkaa]