Ero sivun ”Tekojärvi” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 2: Rivi 2:
 
[[tiedosto:tekojärvi.jpg|thumb|Tekojärvi]]
 
[[tiedosto:tekojärvi.jpg|thumb|Tekojärvi]]
  
'''Tekojärvi''' tarkoittaa ihmisen rakentamaa tai ihmisen muun toiminnan tuloksena syntynyttä keinotekoista [[vesialue]]tta. Näiden vesialueiden rakentamisella on yleensä yksi tai useampia pääsyitä. Yleisimmät rakentamis-syyt ovat tulvien hallinta, keinokastelujärjestelmät sekä sähköntuotanto, joskus myös maisemakuvalliset syyt.
+
'''Tekojärvi''' tarkoittaa ihmisen rakentamaa tai ihmisen muun toiminnan tuloksena syntynyttä keinotekoista [[vesialue]]tta. Näiden vesialueiden rakentamisella on yleensä yksi tai useampia pääsyitä. Yleisimmät rakentamissyyt ovat tulvien hallinta, keinokastelujärjestelmät sekä sähköntuotanto, joskus myös maisemakuvalliset syyt.
  
Suuremmat tekojärvet rakennetaan useimmiten sähköntuotantoa varten. Tekojärviallas saadaan aikaan patoamalla [[joki | joen]] virtaus, jolloin veden pinta padon yläjuoksun puolella nousee huomattavasti. Padon taakse varastoidulla vesimassalla on runsaasti potentiaalienergiaa. Sita voidaan käyttää pyörittämään voimalaitoksen turbiineja.
+
Suuremmat tekojärvet rakennetaan useimmiten sähköntuotantoa varten. Tekojärviallas saadaan aikaan patoamalla [[joki|joen]] virtaus, jolloin veden pinta padon yläjuoksun puolella nousee huomattavasti. Padon taakse varastoidulla vesimassalla on runsaasti potentiaalienergiaa. Sita voidaan käyttää pyörittämään voimalaitoksen turbiineja.
  
 
[[luokka:artikkelit]]
 
[[luokka:artikkelit]]

Versio 6. huhtikuuta 2010 kello 10.37

Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Tekojärvi

Tekojärvi tarkoittaa ihmisen rakentamaa tai ihmisen muun toiminnan tuloksena syntynyttä keinotekoista vesialuetta. Näiden vesialueiden rakentamisella on yleensä yksi tai useampia pääsyitä. Yleisimmät rakentamissyyt ovat tulvien hallinta, keinokastelujärjestelmät sekä sähköntuotanto, joskus myös maisemakuvalliset syyt.

Suuremmat tekojärvet rakennetaan useimmiten sähköntuotantoa varten. Tekojärviallas saadaan aikaan patoamalla joen virtaus, jolloin veden pinta padon yläjuoksun puolella nousee huomattavasti. Padon taakse varastoidulla vesimassalla on runsaasti potentiaalienergiaa. Sita voidaan käyttää pyörittämään voimalaitoksen turbiineja.