Muokataan sivua Tähtisampi

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
 
+
'''Tähtisampi''' ''(Acipenser stellatus)'' on kotoisin [[Mustameri | Mustaanmereen]], [[Kaspianmeri | Kaspianmereen]] ja Asovanmereen laskevista joista. [[itämeri|Itämereen]] sitä on karannut Pietarin olevista kasvattomoista ja vuodesta 1999 sitä on saatu säännöllisesti Suomenkin rannikolta.
[[Tiedosto:Tähtisampi.jpg|thumb|300px]]'''Tähtisampi''' ''(Acipenser stellatus)'' on kotoisin [[Mustameri | Mustaanmereen]], [[Kaspianmeri | Kaspianmereen]] ja Asovanmereen laskevista joista. [[itämeri|Itämereen]] sitä on karannut Pietarin olevista kasvattomoista ja vuodesta 1999 sitä on saatu säännöllisesti Suomenkin rannikolta.
 
 
 
== Ulkonäkö ==
 
Tähtisampi on yleensä 50–100 cm pitkä, kookkaimmillaan lähes 200 cm ja 10–20 kg. Tähtisampi on sammeksi varsin hoikkaruumiinen. Sen silmiinpistävin ominaisuus on pitkä ja kapea ja melkoisen suora kuono. Selkäpuoli on tumma, harmahtavan vihreä tai ruskea. Vatsapuoli on vaalea. Kuonon alla rivissä olevat neljä viiksisäiettä ovat lähempänä suuta kuin kuonon kärkeä. Kyljessä rivissä on 30–40 pienehköä luukilpeä. Näiden ominaisuuksien avulla lajin erottaa toisesta merialueillamme tavatusta venäjänsammesta.
 
 
 
== Kutu ==
 
Tähtisampi nousee jokiin kutemaan. Venäjällä kutuaika on toukokuusta heinäkuuhun. Suomessa tähtisampi ei tiettävästi lisäänny luonnossa.
 
 
 
== Ravinto == 
 
Ravinnokseen tähtisampi käyttää pohjaeläimiä ja kaloja.
 
 
 
== Levinneisyys ==
 
Tähtisampi on luonnonvarainen Mustassameressä, Kaspianmeressä ja Asovanmeressä sekä niihin laskevissa joissa. Venäläiset ovat kokeilleet lajin istuttamista Suomenlahteen.
 
 
 
  
 
== Lähteet ==
 
== Lähteet ==
*{{Kirjaviite|tekijä=Ari Saura & Markku Varjo|kirjan nimi=Kalat Suomen luonnossa|tunnus=9789511233640}}
+
* Ari Saura & Markku Varjo: Kalat Suomen luonnossa ISBN: 9789511233640
* http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kalat/tahtisampi
 
  
 +
{{tynkä/Kala}}
 
[[luokka:sampikalat]]
 
[[luokka:sampikalat]]

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetty malline: