Muokataan sivua Silakan onginta

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
 
{{Eri kalalajien onginta}}
 
{{Eri kalalajien onginta}}
'''[[silakka|Silakat]]''' liikkuvat suurissa parvissa ja parven kohdalle sattuessa ämpärit täyttyvät nopeasti. Parven löytää helpoiten [[kutu]]aikana sisäsaaristosta: suurin osa silakoista kutee toukokuussa, mutta osa myös syyskuun lopulla.  
+
'''[[silakka|Silakat]]''' liikkuvat suurissa parvissa ja parven kohdalle sattuessa ämpärit täyttyvät nopeasti. Parven löytää helpoiten kutuaikana sisäsaaristosta: suurin osa silakoista kutee toukokuussa, mutta osa myös syyskuun lopulla.  
Silakoiden onginta on suurta kansanhupia ja parhaimmillaan esimerkiksi Helsingin Lauttasaaren sillalla on toistasataa silakanonkijaa rivissä. Huippusesonkia riittää keväällä 2-3 viikkoa ja syksyllä kelien kylmenemisestä riippuen 1-3 viikkoa. Suosittuja paikkoja ovat useat muutkin sillat ja jyrkät rantapenkereet, syvät [[salmi|salmet]] ja hiekkamontut. Vettä paikalla saa olla yleensä neljä-kahdeksan metriä, sillä ihan matalassa silakka ei kuitenkaan viihdy.
+
Silakoiden onginta on suurta kansanhupia ja parhaimmillaan esimerkiksi Helsingin Lauttasaaren sillalla on toistasataa silakanonkijaa rivissä. Huippusesonkia riittää keväällä 2-3 viikkoa ja syksyllä kelien kylmenemisestä riippuen 1-3 viikkoa. Suosittuja paikkoja ovat useat muutkin sillat ja jyrkät rantapenkereet, syvät salmet ja hiekkamontut. Vettä paikalla saa olla yleensä neljä-kahdeksan metriä, sillä ihan matalassa silakka ei kuitenkaan viihdy.
  
  
 
== Välineet ==
 
== Välineet ==
  
Silakkaa on pidetty typeränä kalana, koska se ottaa pelkkään [[koukku]]un kiinni. Silakka ottaa koukkuun kuitenkin syödäkseen, eli kirkas koukku muistuttaa sen luontaista ravintoa. Koukun on oltava aivan kirkas ja yleensä hopeinen. Syksyllä silakkaa saadaan hyvin myös kultaisella koukulla ja jopa värikoukulla. Mutta jos olet epävarma koukun väristä, niin kannattaa sitoa joka toinen koukku hopeasta ja joka toinen kultaisesta koukusta. Silakka ei ole kovinkaan nirso, mutta pienellä lisävirittämisellä saalista saadaan helpommin.
+
Silakkaa on pidetty typeränä kalana, koska se ottaa pelkkään koukkuun kiinni. Silakka ottaa koukkuun kuitenkin syödäkseen, eli kirkas koukku muistuttaa sen luontaista ravintoa. Koukun on oltava aivan kirkas ja yleensä hopeinen. Syksyllä silakkaa saadaan hyvin myös kultaisella koukulla ja jopa värikoukulla. Mutta jos olet epävarma koukun väristä, niin kannattaa sitoa joka toinen koukku hopeasta ja joka toinen kultaisesta koukusta. Silakka ei ole kovinkaan nirso, mutta pienellä lisävirittämisellä saalista saadaan helpommin.
  
Silakkaa kalastetaan perinteisellä heitto[[vapa|vavalla]], johon kiinnitetään vavan mittainen [[litka]], jossa on yleensä 6-8 koukkua. Sopiva koukkukoko on 2-6. Pää[[siima]]n voi tehdä 0,30 mm paksuisesta siimasta ja parin sentin mittaiset [[sivutapsi]]t hieman ohuemmasta siimasta. Paksu siima ei mene niin helposti sekaisin kuin ohut. Vavanpuoleiseen päähän kannattaa kiinnittää iso [[lukkoleikari]], jolloin litka on helppo vaihtaa, mutta myös siksi, ettei kelaa vahingossa siimaa [[vaparenkaat|vaparenkaiden]] sisään. Litka tarvitsee vielä [[paino]]n alapäähänsä, jolla litkan saa nopeasti uppoamaan oikeaan syvyyteen. Yleisin on perinteinen [[päärynäpaino]], mutta [[tasapainopilkki]]ä, tai [[lusikkauistin]]takin voi käyttää painona. Näin sen takia, että silakkaparvien alla ui usein isoja [[ahven]]ia ja [[kuha|kuhia]], joita saa usein sattumakalana silakoiden ohella. Jos pohjassa on paljon rojua, voi tasapainopilkistä poistaa alakoukun, näin vältetään useimmilta pohjaan jäämisiltä. Lauttasaaren sillalta moni on napannut myös [[meritaimen]]ia käyttäen kevennettyjä lusikoita litkan painona.
+
Silakkaa kalastetaan perinteisellä heittovavalla, johon kiinnitetään vavan mittainen litka, jossa on yleensä 6-8 koukkua. Sopiva koukkukoko on 2-6. Pääsiiman voi tehdä 0,30 mm paksuisesta siimasta ja parin sentin mittaiset sivutapsit hieman ohuemmasta siimasta. Paksu siima ei mene niin helposti sekaisin kuin ohut. Vavanpuoleiseen päähän kannattaa kiinnittää iso lukkoleikari, jolloin litka on helppo vaihtaa, mutta myös siksi, ettei kelaa vahingossa siimaa vaparenkaiden sisään. Litka tarvitsee vielä painon alapäähänsä, jolla litkan saa nopeasti uppoamaan oikeaan syvyyteen. Yleisin on perinteinen päärynäpaino, mutta tasapainopilkkiä, tai lusikkauistintakin voi käyttää painona. Näin sen takia, että silakkaparvien alla ui usein isoja ahvenia ja kuhia, joita saa usein sattumakalana silakoiden ohella. Jos pohjassa on paljon rojua, voi tasapainopilkistä poistaa alakoukun, näin vältetään useimmilta pohjaan jäämisiltä. Lauttasaaren sillalta moni on napannut myös meritaimenia käyttäen kevennettyjä lusikoita litkan painona.
  
 
Litka tarvitsee vielä hiukan houkuttimia. Eri viritelmiä on niin  paljon kuin kalastajiakin. Tärkeinä on saada litkaan kiiltoa, jotka välkehtivät kuten silakan kyljet. Erittäin tehokkaaksi olen todennut lusikkauistimissa käytetyn kimaltelevan teipin, joita voi liimata siimaan vastakkain pari 5 sentin pituista pätkää. Teippiä myydään metritavarana kalastusvälineliikkeissä. Hajonneista CD-levyjen kappaleista saa myös hyvin loistavia houkutuksia, mutta niiden kiinnittäminen siimaan ei ole yhtä helppoa. Litkoja tulee tehdä ainakin aina yksi varalle, sillä pohjaan jäämiseltä ei voi aina välttyä.  
 
Litka tarvitsee vielä hiukan houkuttimia. Eri viritelmiä on niin  paljon kuin kalastajiakin. Tärkeinä on saada litkaan kiiltoa, jotka välkehtivät kuten silakan kyljet. Erittäin tehokkaaksi olen todennut lusikkauistimissa käytetyn kimaltelevan teipin, joita voi liimata siimaan vastakkain pari 5 sentin pituista pätkää. Teippiä myydään metritavarana kalastusvälineliikkeissä. Hajonneista CD-levyjen kappaleista saa myös hyvin loistavia houkutuksia, mutta niiden kiinnittäminen siimaan ei ole yhtä helppoa. Litkoja tulee tehdä ainakin aina yksi varalle, sillä pohjaan jäämiseltä ei voi aina välttyä.  

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)