Muokataan sivua Särjen onginta

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
 
{{Eri kalalajien onginta}}
 
{{Eri kalalajien onginta}}
 +
== Yleistietoja ==
  
'''[[Särki]]''' on Suomen toiseksi yleisin onkikala [[ahven]]en jälkeen. Särkeä tarttuu onkijoiden pyydykseen 1500-tonnia. Jos keskimääräisen onkisärjen kooksi arvioidaan 100 grammaa, vesistämme nousee vuosittain 15 miljoonaa särkeä. Nämä luvut kertovat siis siitä, kuinka yleinen särki on onkikalana. Kaikki eivät halua onkia särkeä, mutta sitä saadaan muiden kalojen onginnan ohessa. Särki on kuitenkin syyttä huonon onkikalan maineessa. Isot särjet tuovat onkijalle hyvän vastuksen. Särki on myös aliarvostettu ruokakala. Siitä saa kuitenkin makoisaa suolasärkeä ja hyvää uunikalaa. Jotkut ovat myös tehneet siitä makoisia säilykkeitä. Särki asustaa merenlahdissa, pienissä ja suurissa järvissä sekä joissa ainakin Sodankylään saakka. Särjet liikkuvat suurissa parvissa. Särjen yleisyyden takia se on monen onkijan ensimmäisiä saaliita. Ne kutevat keväällä kuten kaikki muutkin särkikalat yleensä. Ensin kudulle tulevat koiraat ja parin viikon kuluttua naaraat. Särki kiinnittää [[mäti]]nsä usein rannan lähellä oleviin oksiin ja havuihin. Särjen onginnassa on kaksi tavoitetta. Sitä halutaan pyytää ruuaksi, esimerkiksi keittoon, suolakalaksi tai uunikalaksi. Toisaalta särkeä ongitaan täkykalaksi. Se onkin erinomainen täkykala petokalojen, kuten [[hauki|hauen]] [[täkykalastus|täkykalastukseen]].
+
[[Särki]] on Suomen toiseksi yleisin onkikala [[ahven]]en jälkeen. Särkeä tarttuu onkijoiden pyydykseen 1500-tonnia. Jos keskimääräisen onkisärjen kooksi arvioidaan 100 grammaa, vesistämme nousee vuosittain 15 miljoonaa särkeä. Nämä luvut kertovat siis siitä, kuinka yleinen särki on onkikalana. Kaikki eivät halua onkia särkeä, mutta sitä saadaan muiden kalojen onginnan ohessa. Särki on kuitenkin syyttä huonon onkikalan maineessa. Isot särjet tuovat onkijalle hyvän vastuksen. Särki on myös aliarvostettu ruokakala. Siitä saa kuitenkin makoisaa suolasärkeä ja hyvää uunikalaa. Jotkut ovat myös tehneet siitä makoisia säilykkeitä. Särki asustaa merenlahdissa, pienissä ja suurissa järvissä sekä joissa ainakin Sodankylään saakka. Särjet liikkuvat suurissa parvissa. Särjen yleisyyden takia se on monen onkijan ensimmäisiä saaliita. Ne kutevat keväällä kuten kaikki muutkin särkikalat yleensä. Ensin kudulle tulevat koiraat ja parin viikon kuluttua naaraat. Särki kiinnittää [[mäti]]nsä usein rannan lähellä oleviin oksiin ja havuihin. Särjen onginnassa on kaksi tavoitetta. Sitä halutaan pyytää ruuaksi, esimerkiksi keittoon, suolakalaksi tai uunikalaksi. Toisaalta särkeä ongitaan täkykalaksi. Se onkin erinomainen täkykala petokalojen, kuten [[hauki|hauen]] [[täkykalastus|täkykalastukseen]].
  
 
== Missä särjet ovat kesällä ==
 
== Missä särjet ovat kesällä ==
Rivi 23: Rivi 24:
 
== Särjen onginnan välineet ==
 
== Särjen onginnan välineet ==
  
Särkeä ongitaan menestyksellisesti kevyillä välineillä. Siimana kannattaa käyttää ohutta. (0,15-0,20 mm). Koukkujenkin tulee olla pieniä, sillä etenkin pienillä särjillä on hyvin pieni suu. Yleisimmät koukkukoot särjen onginnassa ovat 12-14. Jos tavoittelet suurempia särkiä, kuuluu välineiden olla järeämmät. Kohon tulisi olla mahdollisimman kevyt. Sen tulee juuri ja juuri kannatella [[syötti]] ja paino. Hyvä koho on pieni kynäkoho. Hyvä vapa on 4-5 metrin pituinen. Isompia särkiä ongittaessa [[kelaonki]] on mukavampi. Koho painotetaan niin, että kohosta vain pieni osa jää vedenpinnan yläpuolelle. siten voidaan nähdä pienten särkien varovaisimmatkin tärpit.
+
Särkeä ongitaan menestyksellisesti käyvillä välineillä. Siimana kannattaa käyttää ohutta. (0,15-0,20 mm). Koukkujenkin tulee olla pieniä, sillä etenkin pienillä särjillä on hyvin pieni suu. Yleisimmät koukkukoot särjen onginnassa ovat 12-14. Jos tavoittelet suurempia särkiä, kuuluu välineiden olla järeämmät. Kohon tulisi olla mahdollisimman kevyt. Sen tulee juuri ja juuri kannatella [[syötti]] ja paino. Hyvä koho on pieni kynäkoho. Hyvä vapa on 4-5 metrin pituinen. Isompia särkiä ongittaessa [[kelaonki]] on mukavampi. Koho painotetaan niin, että kohosta vain pieni osa jää vedenpinnan yläpuolelle. siten voidaan nähdä pienten särkien varovaisimmatkin tärpit.
  
 
== Syötit ==
 
== Syötit ==

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)