Orivesi (Saimaa)

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 12. maaliskuuta 2010 kello 20.43 käyttäjän Olli (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Orivesi
Pinta-ala: 601 km²
Korkeus: 75,9 m

Orivesi on monien selkien (Pyssy-, Sampaan- ja Savonselkä) muodostama järvialue Saimaan vesistössä Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan rajalla. Vesistöllä on pinta-alaa 601 km², ja se on noin 76 metriä merenpinnan yläpuolella.

Pohjoisessa melkoisen kapea Onkisalmi yhdistää Oriveden vedet Heposelkään, jonne Viinijärven vedet laskevat. Idässä se yhtyy kapeiden salmien (Kivi- ja Arvinsalmi) sekä Jänisselän kautta Pyhäselkään. Eteläosassa Samppaanselällä leveä salmi yhdistää Oriveden Paasiveteen, josta vedet virtaavat Hauki- ja Puruveteen.

Vesistöalueella on kaksi saarta, Varpasalo ja Oravisalo. Liperin ja Oravisalon välillä kulkee Arvinsalmen lossi. Varpasalon ja Oravisalon välille Ihalansalmeen rakennettiin lossin tilalle silta vuonna 2000.