Kalaverkko

kalapediasta
(Ohjattu sivulta Verkko (kalastus))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Verkko on kalastuksessa pyyntiväline, joka koostuu yhteenpunotuista langoista siten, että verkkoon muodostuu ns. verkon silmiä. Verkko on mattomainen silmäverkko.

Passiivisesti kalastavassa verkossa kala ui huomaamattaan verkonsilmään ja jää kiinni. Verkonsilmän koolla ja muodolla voidaan valita, millaisia ja minkäkokoisia kaloja halutaan saaliiksi. Verkko merkitään veteen kelluvilla merkeillä, jotta vesilläliikkujat osaavat varoa verkkoa ja kalastaja voi itse kokea (=nostaa) verkot vedestä.

Riimuverkossa on normaali verkko madallettu kahdella isosilmäisellä (suomuväli useimmiten 300 mm) riimulla. Riimuverkolla pyydetään isoa lahnaa ja isoa haukea, joita ei normaalin verkon silmään sovi. Kala ui riimun läpi, jolloin normaali verkko painuu toisen riimun läpi muodostaen pussin, johon kala jää vangiksi.

Aikaisemmin verkot kudottiin käsin. Nykyään verkon liina tehdään koneellisesti ja verkko voidaan pauloittaa joko käsin tai koneellisesti. Verkon kudonnassa, paikkaamisessa ja pauloittamisessa käytetään litteää neulaa, josta käytetään nimitystä käpy. Aikaisemmin kävyt valmistettiin puusta, mutta nykyään ne tehdään yleensä muovista.

Katso myös[muokkaa]