Täkykala

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Särki on erinomainen syöttikala.

Täkykalalla tarkoitetaan elävää tai kuollutta kalasyöttiä. Niillä tavoitellaan useimmiten petokaloja, esimerkiksi haukea, kuhaa tai ahventa. Täkykaloiksi soveltuvat lähes kaikki sellaiset kalalajit, jotka ovat tavoiteltavan kalan luonnollista ravintoa. Näitä ovat mm. pieni ahven, särki, salakka, mutu, silakka, lampiruutana, kilohaili, seipi, törö, nahkiainen, pieni lahna, hietatokko, kivisimppu, kivennuoliainen ja kuore. Kiiskikin on kelvollinen täkykala. Hauki ei ole hyvä täkykala. Vain kaikkein pienimmät hauenpoikaset ovat kelvollisia.

Sopivan täkykalan koko riippuu tavoiteltavan kalan koosta. Pienellä täyllä voi saada sekä pieniä, että isoja kaloja, isolla vain isoja. Täkykalaa voi siis käyttää elävänä tai kuolleena. Elävä pyytää yleensä paremmin, mutta kuollutkin toimii mukavasti. Hyvä yleissääntö on, että valitset täyiksi sellaisia kalalajeja, joita saaliskalasi muutenkin syö kyseisillä vesillä.

Niksejä[muokkaa]

  • Kuollut täky kannattaa värjätä elintarvikevärillä seisottamalla sitä väriliuoksessa yön yli. Näin voit saada erittäin toimivan täyn.
  • Saadaksesi kuolleen täyn hyvään uintiasentoon, voit ruiskuttaa siihen ilmaa injektioruiskulla. Voit myös veistää balsasta tai muusta kevyestä helposti veistettävästä puusta sopivan muotoisen tikun ja työntää sen kuolleen kalan nieluun tai vatsaan. Hyvän uintiasennon saat myös laittamalla kalan vatsaan lyijy- tai muun painon.


Lähde[muokkaa]

  • Olli aulio, Onkijan kirja, s.66-67-täkykalat