Saimaannieriä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietyö1.png Tämä artikkeli on vasta kehitteillä, joten siitä saattaa puuttua oleellisia tietoja. Voit keskustella artikkelin kehittämisestä keskustelusivulla.

{{#if:|Tarkennus: '|}}

Saimaannieriä (Salvelinus alpinus) on lohikaloihin kuuluva kala, jota nimensä mukaisesti tavataan Saimaan vesillä. Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen.

Saimaannieriä ei poikkea muista nieriöistä melkeinpä mitenkään.

Saimaannieriä

Koko ja ulkonäkö[muokkaa]

Saimaannieriä ei poikkea muista nieriöistä koossa tai ulkonäössä paljonkaan. Saimaannieriä on tumman värinen kala, jolla on nieriöiden tapaan mahanväritys punainen tai oranssi, riippuen kalan iästä. Saimaannieriän muoto on solakka. Suomen suurin saimaannieriä on painanut 6.5kg ja se on saatu 21.06.2009.


Kanta[muokkaa]

Saimaannieriän lisääntymispaikka

Luonnonvaraisesti kanta ei kykene enää uudistumaan. Ilman istutuksia ja viljelyä saimaannieriän kanta olisi hävinnyt kokonaan. Viljelyllä ja istutuksella koitetaan kantaa nostaa ylöspäin. Kantaan vaikuttaa myös se, että iso osa poikasista päätyy kalaverkkoihin ennen sukukypsyyttä. Muun muassa Peltoinlahden osakaskunnassa kiellettiin verkkokalastus 19-54 millin verkoilla, jotta niin moni saimaannieriän poikanen ei joutuisi verkkoon.


Viljely ja istutukset[muokkaa]

Saimaannieriää viljellään pääasiassa Enonkoskella. Kuolimolla ja Ruokovedeltä on kalastettu emokaloja tätä viljelyä varten. Enonkosella sijaitsevalla Saimaan tutkimuslaitoksella yritetään kasvattaa saimaannieriän poikasilla, joilla toivotaan kannan elpyvän. Saimaannieriää on istettu muun muassa Puruvedellä, Ruokovedellä ja luonterissa, jossa on istutus onnnistunut hyvin[6].


Suojelu[muokkaa]

Saimaannieriä on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi, joten saimaannieriää on alettu suojella. Osoitteessa http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/saimaannieria/suojelu/toimenpideohjelma/ voi käydä lukemassa toimintaohjeista, joilla suojelua yritetään toteuttaa.


Levinneisyys[muokkaa]

Saimaannieriän esiintyminen vuoksen vesistössä.jpg

Saimaannieriää tavataan Kuolimossa ja osassa eteläistä Saimaan aluetta (mm. Ruokovesi, Yövesi ja Luonteri). Saimaannieriä on levinnyt jääkauden aikana Siperiasta asti, mutta se jäi eristyksiin Saimaan vesistöön. Jolloin siitä kehittyi uusi laji.


Elinympäristö[muokkaa]

Saimaannieriä viihtyy muiden nieriöiden tavoin viileässä vedessä. Järvialueiden syvänteet ovat Saimaannieriän mieleen. Saimaannieriän elinympäristökään ei poikkea muiden nieriöiden elinympäristöstä.


Lisääntyminen[muokkaa]

Saimaannieriän tämän hetken ainoa luontainen lisääntymispaikka sijaitsee Kuolimossa. Lisääntyminen tapahtuu kivikko- tai sorapohjaisissa rantavesissä. Harmillista on, että iso osa poikasista päätyy kalaverkkoihin ennen sukukypsyyttä.


Ravinto[muokkaa]

Saimaannieriän ravinto koostuu eläinplanktonista, pintahyönteisistä, pohjaeläimistä ja pienistä kaloista.


Taloudellinen hyöty[muokkaa]

Paahdettua saimaannieriänlihaa

Saimaannieriä on kalastettu laji uhanalaisuudesta huolimatta. Saimaannieriän alamitta on 70 cm. Saimaannieriä on ruokakalana erittäin hyvä, koska liha on lohikalaksi vähärasvaisempi ja lohen tai kirjolohen lihaa napakampi. Esimerkiksi ruokakirjailija ja keittiömestari Maija Silvennoinen on kehittänyt saimaannieriästä uusia ruokaohjeita. Nykyään enemmän ja enemmän kaupan kalatiskeille on alkanut ilmestyä saimaannieriää, mutta kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan, koska nämä saimaannieriät ovat kasvaneet alusta alkaen kalankasvatuslaitoksilla, eivätkä siten uhkaa saimaannieriän luontaista kantaa.


Lähteet[muokkaa]

http://www.kalassa.net/Kalastusuutinen/190/Saimaannieria-rikkoi-Suomen-ennatyksen

http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/saimaannieria/

http://www.kalankasvatus.fi/sivut/saimaannieri%C3%A4

http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/nieria/

http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/saimaannieria/viljely/

http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/saimaannieria/istutukset/

http://www.esaimaa.fi/page.php?page_id=4&news_id=200916777063&comAct=email


Saimaannieriän kuvan lähde: http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/saimaannieria/

Saimaannieriän lihaa mantelikastikkeessa -kuvan lähde:http://nettitelkku.fi/juttu/saimaannieria-on-parasta-pannulla

Saimaannieriän lisääntymiskartan lähde: http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/saimaannieria/biologia/lisaantyminen+luonnossa/

Saimaannieriän esiintyminen Vuoksen vesistössä -kuvan lähde:

http://www.esaimaa.fi/page.php?page_id=4&news_id=200916777063&comAct=email