Rustokalat

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rustokalat (Chondrichthyes) ovat yksi selkärankaisten (Vertebrata) luokista. Siihen sisältyvät hait (Selachimorpha), rauskut (Batoidea) ja sillikuningaskalat (Chimaeriformes).

Rakenne[muokkaa]

Rustokalojen kallo ja tukiranka on rustoinen toisin kuin luukaloilla. Rustokaloilla ei ole uimarakkoa ja niiden iho on hammassuomujen peittämä. Rustokalojen suomut poikkeavat luukalojen suomuista. Rustokaloilla on useita rivejä hampaita, joista osa odottaa aina käyttövuoroaan. Niitä kutsutaan "ihohampaiksi" eli "dentikkeleiksi". Rustokaloilla on hyvä hajuaisti ja ne tunnistavat myös toisen eläimen ympärillä olevan heikon sähkökentän.

Rustokalojen hengityselimistö kidukset poikkeavat hieman luukaloista. Kaasujen kuten hapen ja hiilidioksidin vaihtuminen tapahtuu yleensä kiduksissa.

Rustokaloilla on sisäinen hedelmöitys, ja ne synnyttävät joko eläviä poikasia tai munivat munia. Ne saavat kerralla paljon vähemmän poikasia kuin luukalat, enimmillään 10-20 poikasta. Poikaset saavuttavat sukukypsyyden vasta 6-18 vuoden iässä.

Ravinto[muokkaa]

Rustokaloihin kuuluvat useimmat hait ovat petoja, mutta suurikokoisimmat hait käyttävät ravintonaan planktonia. Rauskut taas elävät meren pohjassa käyttäen ravintonaan muun muassa nilviäisiä ja äyriäisiä.

Luokittelu[muokkaa]

Rustokaloilla on kaksi alaluokkaa; näistä koppapäisiin kuuluu vain yksi lahko. Vaihtoehtoisessa luokituksessa koppapääkalat luetaan omaksi luokakseen rustokalojen rinnalle.

Lähteet[muokkaa]