Kuivasoja

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuivasoja 2007 06 03.jpg
Pieni hauki Kuivasojalta.

Kuivasoja on Oulun Kuivasjärven kaupunginosassa sijaitsevasta samannimisestä järvestä Perämereen laskeva pieni virtavesi. Sen pituus on noin viisi kilometriä, ja se virtaa Kuivasjärven länsipäästä Linnanmaan ja Ritaharjun kaupunginosien sekä Pateniemen ja Rajakylän kaupunginosien rajalla, laskien Perämeren Kuivasmeri-nimiseen lahteen Rajakylän Rajahaudassa, Letonniemen pohjoispuolella. Kuivasoja sekä Kuivasjärvi ja Pyykösjärvi muodostavat Kuivasojan vesistöalueen, jonka valuma-alueen pinta-ala on 33, neliökilometriä km²

Kuivasoja sekä sitä ympäröivä metsävyöhyke on virkistyskäyttöön tarkoitettua suojelualuetta. Suojelualueen pinta-ala on 77,6 hehtaaria.

Kuivasoja on pääosin matala ja melontaan soveltumaton. Sen yläjuoksun muodostaa noin puolen kilometrin mittainen kapea järvenlahti, josta oja laskee ensin kohti länttä ja luodetta. Alitettuaan valtatien 4 ja Oulun ja Kemin välisen rautatien oja kapenee ja muuttuu voimakkaasti mutkittelevaksi. Alajuoksulla oja kulkee osan matkasta syvässä kanjonissa ja siinä on useita pieniä koskipaikkoja. Ojan varsia reunustaa lähes luonnontilainen metsäkäytävä, jossa risteilee polkuja. Kuivasojan lukuisat koskipaikat ovat keväisin suosittuja kalastuspaikkoja, ja ojasta voi lippoamalla nostaa useita kiloja ahvenia, särkiä ja muita järvikaloja , jopa haukia.