Turskakalat

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 4. maaliskuuta 2010 kello 11.43 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turskakalat (Gadiformes) on kalalahko, johon kuuluu useita heimoja ja noin 560 lajia. Lahkoon kuuluu eräitä maailman tärkeimpiä talouskaloja.

Turskakalojen koko on vaihteleva, ruumis on pitkänomainen ja pienten pyörösuomujen peittämä. Uimarakko ei ole yhteydessä ruoansulatuskanavaan. Evät ovat piikittömät. Selkäeviä voi olla kolme, peräeviä kaksi. Toisaalta selkä-, pyrstö- ja peräevät voivat olla sulautuneet yhtenäiseksi ruumiin takaosaa reunustavaksi nauhaksi. Vatsaevät sijaitsevat verraten edessä, rintaevien etupuolella. Leuan alla on usein pujoparran tavoin riippuva viiksisäie.

Useimmat turskakalalajit elävät Pohjois-Atlantin ja Jäämeren kylmissä vesissä, mutta lahkoon kuuluu eteläisempiäkin lajeja. Ainoa sisävesissä elävä turskakalalaji on made.

Monet lahkon tunnetuimmat ja taloudellisesti tärkeimmät lajit kuuluvat turskien heimoon (Gadidae), kuten turska, kolja, seiti, valkoturska, lyyraturska, mustakitaturska ja alaskanseiti (mintai).

Katso myös[muokkaa]