Tilanjoki (Utajärvi)

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 17. heinäkuuta 2009 kello 21.26 käyttäjän Kirjolohikäärme (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tilanjoki on Kiiminkijoen sivuhaara Pohjois-Pohjanmaalla Utajärven alueella. Se saa alkunsa Jorvasjärvestä ja laskee Kiiminkijokeen hieman Kurimosta ylävirtaan. Joen kokonaispituus on 12 kilometriä, putouskorkeus noin 15 metriä ja valuma-alueen pinta-ala 405 neliökilometriä.

Joen kulku ja jokimaisema

Joki virtaa ensi Jorvasjärvestä lounaaseen, pääosan etelään ja lopuksi Kiiminginjoen lähellä kaakkoon. Joen varteen on helppo päästä jokea seurailevien metsäautoteiden takia, Koirakankaalle itään menevä metsäautotie ylittää joen sen keskivaiheilla Jokikynnäksen kankaan tienoilla. Joki on kapea ja koskipaikoista hyvin matala. Vesi on tummaa, joki virtaa useiden soiden ja rämeiden ohi, vaikka koskipaikat ovatkin kovaa kangasmaata.

Käyttö

Joki sopii kalastukseen ja melontaan. Joen yläosassa entisen Virtalan talon paikasta alaspäin on pitkä koskijakso, samoin alavirralla Tilankankaasta alaspäin. Keskijuoksu on suvantoa, mutta samalla erämaista ja asumatonta. Joessa on sekä taimenta että harjusta, samoin kuin ahventa ja haukea. Varsinkin alajuoksulla on useita kesäasuntoja.

Aiheesta muualla