Muokataan sivua Tasapaino sinitarrasta

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 29: Rivi 29:
  
  
Ota sinitarraa tai jotain muuta helposti muovailtavaa massaa. Myös kovettuvat massat ja kitit käy. Itse käytin silloin ensimmäisellä kerralla sinitarraa ja sitä käytän tässä artikkelissakin. Muotoile sinitarrasta haluamasi rungon malli. Tähän kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Lopputuloksen ulkonäköön vaikuttaa juuri rungon sileys, symmetrisyys ja muoto. Tämän jälkeen tasapaino kannattaa lakata pariin kertaan vaikkapa [[CAB]]-lakalla.
+
Ota sinitarraa tai jotain muuta helposti muovailtavaa massaa. Myös kovettuvat massat ja kitit käy. Itse käytin silloin ensimmäisellä kerralla sinitarraa ja sitä käytän tässä artikkelissakin. Muotoile sinitarrasta haluamasi rungon malli. Tähän kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Lopputuloksen ulkonäköön vaikuttaa juuri rungon sileys, symmetrisyys ja muoto. Tämän jälkeen tasapaino kannattaa lakata pariin kertaan vaikkapa CAB-lakalla.
  
 
[[Kuva:sinita12.jpg]]
 
[[Kuva:sinita12.jpg]]
Rivi 37: Rivi 37:
  
  
Pinnoittaminen on varsin luova vaihe. Tämän artikkelin tasurit on pinnoitettu pohjamaalaamalla ne ensin valkoisella ja sitten normaalisti maalaten lopulliset värit. Olen käyttänyt maaliruiskua maalaamiseen. Pohjamaalaamisen sijasta voi tehdä myös vahvan pohjustuksen super epoxylla. Silloin kannattaa sekoittaa siihen [[epoksi]]in värikoukkujauhetta (haluttu alustan väri). Epoksi levitetään tasurin pinnalle. Tasuria ei voi heti jättää kuivumaan, koska epoksilla on taipumus valua. Joudut kääntelemään pilkkiäsi ja odottelemaan kuivumista. Lopputulos on kuitenkin hieno, tasainen ja kestävä pohja. Epoksin läpi ei sinitarran ”tahmeus” myöskään puske niin voimakkaasti. Lakasta se tuntuu vielä monen kerroksen jälkeen. Maalaamisen jälkeen on syytä lakata tasapaino pariin kertaan.
+
Pinnoittaminen on varsin luova vaihe. Tämän artikkelin tasurit on pinnoitettu pohjamaalaamalla ne ensin valkoisella ja sitten normaalisti maalaten lopulliset värit. Olen käyttänyt maaliruiskua maalaamiseen. Pohjamaalaamisen sijasta voi tehdä myös vahvan pohjustuksen super epoxylla. Silloin kannattaa sekoittaa siihen epoksiin värikoukkujauhetta (haluttu alustan väri). Epoksi levitetään tasurin pinnalle. Tasuria ei voi heti jättää kuivumaan, koska epoksilla on taipumus valua. Joudut kääntelemään pilkkiäsi ja odottelemaan kuivumista. Lopputulos on kuitenkin hieno, tasainen ja kestävä pohja. Epoksin läpi ei sinitarran ”tahmeus” myöskään puske niin voimakkaasti. Lakasta se tuntuu vielä monen kerroksen jälkeen. Maalaamisen jälkeen on syytä lakata tasapaino pariin kertaan.
  
 
[[Kuva:sinita13.jpg]]
 
[[Kuva:sinita13.jpg]]
Rivi 45: Rivi 45:
  
  
Seuraavaksi tehdään pilkille silmät. Voit käyttää valmiita tarroja tai sitten maalata ne. Tämän jälkeen voidaan tehdä pilkin uintilevy. Niitä voi askarella itse muovista, mutta valmiita saa kalastustarvikekaupoista edulliseen hintaan. Yleensä levyä joutuu muotoilemaan melko rankalla otteella, että sen saa asettumaan paikoilleen. Levyn voi liimata paikalleen, mutta pelkkä [[CAB]]-lakkaan kastaminen ajaa saman asian. Ole tarkka, että levy on suorassa ja muutenkin särmästi ja tiukasti paikoillaan. Levyn sijasta koukun tyveen voi myös sitoa jotain perhomateriaalia, kuten oravaa tai marabouta. Tämän jälkeen tasapaino lakataan vielä muutamaan kertaan ja annetaan kuivua kuivaksi asti. Rapsitaan koukuista [[lakka|lakat]] ja [[maali]]t pois ja laitetaan kolmihaarakoukku paikoilleen. Tähän voi tehdä myös värikoukun (jopa suositeltavaa) tai sitten tehdä jotain omia patentteja.
+
Seuraavaksi tehdään pilkille silmät. Voit käyttää valmiita tarroja tai sitten maalata ne. Tämän jälkeen voidaan tehdä pilkin uintilevy. Niitä voi askarella itse muovista, mutta valmiita saa kalastustarvikekaupoista edulliseen hintaan. Yleensä levyä joutuu muotoilemaan melko rankalla otteella, että sen saa asettumaan paikoilleen. Levyn voi liimata paikalleen, mutta pelkkä CAB-lakkaan kastaminen ajaa saman asian. Ole tarkka, että levy on suorassa ja muutenkin särmästi ja tiukasti paikoillaan. Levyn sijasta koukun tyveen voi myös sitoa jotain perhomateriaalia, kuten oravaa tai marabouta. Tämän jälkeen tasapaino lakataan vielä muutamaan kertaan ja annetaan kuivua kuivaksi asti. Rapsitaan koukuista lakat ja maalit pois ja laitetaan kolmihaarakoukku paikoilleen. Tähän voi tehdä myös värikoukun (jopa suositeltavaa) tai sitten tehdä jotain omia patentteja.
  
 
Sinitarra-tasuri ei ole ehkä se maailman kestävin [[pilkki]],  mutta erikoista vaihtelua se on. Se ei ole niin raskas kuin normaalit valetut tasurit, joten uintikin on erilainen. Itse olen saanut pienillä mosari-kokoluokan pilkeillä ahventa ihan kiitettävästi. Näitä suurempia en ole vielä päässyt testaamaan [http://www.kalapedia.fi/index.php?title=Kirjolohi kirjolohelle] tai [http://www.kalapedia.fi/index.php?title=Hauki hauelle], mutta takuulla ne järveen pääsevät kun ensi kerran olen kyseisten lajien kanssa tekemisissä!
 
Sinitarra-tasuri ei ole ehkä se maailman kestävin [[pilkki]],  mutta erikoista vaihtelua se on. Se ei ole niin raskas kuin normaalit valetut tasurit, joten uintikin on erilainen. Itse olen saanut pienillä mosari-kokoluokan pilkeillä ahventa ihan kiitettävästi. Näitä suurempia en ole vielä päässyt testaamaan [http://www.kalapedia.fi/index.php?title=Kirjolohi kirjolohelle] tai [http://www.kalapedia.fi/index.php?title=Hauki hauelle], mutta takuulla ne järveen pääsevät kun ensi kerran olen kyseisten lajien kanssa tekemisissä!

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)