Säynävä

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 17. heinäkuuta 2009 kello 19.09 käyttäjän Kirjolohikäärme (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Säyne eli säynävä (säynäs, säynäjä) (Leuciscus idus) on särkikaloihin kuuluva kala. Se muistuttaa särkeä, mutta on isompi, pienempisuomuinen ja keltasilmäinen. Säyne on yleinen koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Säyne viihtyy suurissa, virtaavissa vesissä. Kesällä säyneet liikkuvat suurissa parvissa usein lähellä pintaa. Ne syövät monenlaisia pohjaeläimiä, varsinkin nilviäisiä. Säyneen kutuaika on keväällä noin kaksi viikkoa jäiden lähdön jälkeen.

Säyne on suurikokoinen särkikalaksi: tavallisesti se kasvaa 40–50 cm pitkäksi ja painaa puolesta yli kahteen kiloon. Suurin Suomessa tavattu säyne painoi 5,2 kiloa. Vanhimmat säyneet ovat olleet yli 20-vuotta vanhoja.

Säynettä voi pyydystää verkolla, mato-ongella tai heittouistimella (lippauistin ja pienet kalaa jäljittelevät uistimet toimivat hyvin), mutta myös rysiä ja pitkäsiimoja käytetään. Säyneen taloudellinen merkitys on hyvin pieni.


Aiheesta muualla