Ruutanan onginta

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 4. huhtikuuta 2010 kello 21.33 käyttäjän -TLL- Miika (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruutanan (Carassius carassius) onginta on mielekästä puuhaa ja se on etenkin täkykalastajien suosiossa. Ruutanan suosio täkykalastuksessa johtuu sen sitkeydestä ja kestävyydestä. Se voi kestää pitkään repeytymättä riekaleiksi jopa isonkin hauen hampaissa. Ruutanan onginta on siinä mielessä helppoa, että syöttiä ei tarvitse ainakaan hirveästi pohtia, se on näet kaikkiruokainen. Ruutanan erityistä herkkua on surviaissääsken toukat, lahonneista puunrungoista löytyvät erilaiset ja -kokoiset toukat, taikina, juusto ja jopa rusinat. Pienten lampiruutanoiden onginta on mielekästä puuhaa vaikkapa perheen nuorimmille. Isompien järviruutanoiden onginta saattaa olla jo hieman haastavampaa. Mäskittäminen auttaa paljon onginnassa. Ruutanoita voi löytää melkeinpä mistä tahansa. Edes järven jäätyminen ei pysäytä näitä sitkeitä karjuja, vaan ne kaivautuvat pohjamutiin talvehtimaan horrostilassa. Ruutanan pitää lämpimänä sen kehossa muodostuva alkoholi. Ruutana on siis talvella hiukka "maistissa". Nuottaa vetämällä on todistettu ruutanan elävän lähes hapettomissa oloissa jään alla. Myös alkoholin eritys on todistettu. Ruutanan kalastus keskittyy pääasiassa ongintaan lammilla ja ongintaan ja heittokalastukseen järvissä. Suomen-ennätys ruutanan huhutaan olevan jopa yli 3 -kiloinen.

Strategia

Etenkin pieni lampiruutana viihtyy aivan rannan tuntumassa, pienissä rehevöityneissä lammissa. Sitä voi kalastaa jopa niin, että katsoo, milloin ruutana ottaa syötin suuhunsa ja nostaa sitten ruutanan ylös. Ruutanat syövät laiskasti pitkin kesää. Mitään varmaa ottiajankohtaa ei ole olemassakaan. Ruutanan kutuaika vaihtelee. Yleisimmin se aloittaa kutunsa kesäkuun lopussa ja kutu päättyy elokuun puolenvälin tienoolla. Ruutana ei ole kovin aktiivinen syömään kudun aikana. Järviruutana kalastus keskittyy lähinnä reheviin lahtiin ja varjoisiin poukamiin. Järviruutana käyttäytyy lähes samaan tapaan kuin lampiruutana. Järviruutana ja lampiruutana on oikeastaan sama asia, nimi johtuu vain elinympäristöstä. Toki lampiruutanat ovat yleensä pienempiä kuin järviruutanat, mutta tämäkin johtuu elinoloista ja -ympäristöstä.

Levinneisyys

Ruutanaa voi kalastaa koko maassa. Ihan joka potikosta sitä ei löydä, mutta aina kannattaa yrittää. Laajimalle ruutana on levinnyt Oulun läänistä etelään, mutta ruutanoita saadan myös mm. Inarijärvestäkin.

Lähteet