Ero sivun ”Pasuri” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
 
[[tiedosto:pasuri.jpg|thumb|Noin 200-grammmainen pasuri]]
 
[[tiedosto:pasuri.jpg|thumb|Noin 200-grammmainen pasuri]]
  
'''Pasuri''' (''Blicca bjoerkna'') on rehevissä sisä- ja murtovesissä viihtyvä [[särkikalat|särkikala]]. Pasuria esiintyy [[Eurooppa|Euroopassa]] [[Ranska]]sta [[Ural (vuoristo)|Uralille]], ei kuitenkaan Italiassa, Kreikassa ja entisen Jugoslavian maissa. Suomessa pasuri elää etupäässä Etelä- ja [[Järvi-Suomi|Järvi-Suomessa]].
+
'''Pasuri''' (''Blicca bjoerkna'') on rehevissä murto- ja sisävesissä viihtyvä [[särkikalat|särkikala]]. Pasuria tavataan [[Eurooppa|Euroopassa]] [[Ranska]]sta [[Ural (vuoristo)|Uralille]], muttei kuitenkaan Italiassa, Kreikassa ja entisen Jugoslavian alueella. Suomessa pasuri elää lähinnä Etelä- ja [[Järvi-Suomi|Järvi-Suomessa]].
  
Pasurin voi sekoittaa pieneen [[lahna]]an, mutta sillä on suuremmat silmät ja punaiset evät. Pasurilla on 50 suomua kylkiviivalla ja suomut ovat isommat kuin lahnalla. Lahnalla on yli 50 suomua kylkiviivalla. Pasuri kasvaa 20–25 cm:n pituiseksi ja painaa alle kilon. Pasuri kutee kesäkuussa. Pasuri voi risteytyä helposti lahnan tai sorvan kanssa, jos kutuaika ja paikka ovat samat. Jälkeläiset eivät kuitenkaan pysty enää lisääntymään.
+
Kokematon kalamies voi sekoittaa pasurin helposti pieneen [[lahna]]an, mutta pasurilla on suuremmat silmät ja sen vatsapuolen evät ovat punertavat. Lahnalla on kylkiviivassaan 50-60 suomua, pasurilla aina vähemmän. Pasuri kasvaa 20–25 cm:n pituiseksi ja painaa lähes aina alle kilon. Pasurin kutuaika vaihtelee. Normaalisti vilkkain kutuaika on kesäkuussa. Pasuri voi risteytyä helposti lahnan tai sorvan kanssa, jos kutuaika ja paikka ovat samat. Jälkeläiset eivät kuitenkaan pysty enää lisääntymään.
  
Pasuria ei käytetä suuressa määrin ihmisravinnoksi, koska se on ruotoinen ja mauttomana pidetty kala.
+
Pasuria ei arvosteta kovinkaan ruokakalana, sillä sitä pidetään liian ruotoisena ja mauttomana.
  
 
[[Luokka:Särkikalat]]
 
[[Luokka:Särkikalat]]
 +
 +
 +
==Lähteet==
 +
 +
*[http://fi.wikipedia.org/wiki/Pasuri http://fi.wikipedia.org/wiki/Pasuri]
 +
*Koko perheen luonto-opas. Kirj. Juha Laaksonen. Kustantaja Gummerus. ISBN: 951-20-5904-5

Versio 14. huhtikuuta 2010 kello 17.29

Noin 200-grammmainen pasuri

Pasuri (Blicca bjoerkna) on rehevissä murto- ja sisävesissä viihtyvä särkikala. Pasuria tavataan Euroopassa Ranskasta Uralille, muttei kuitenkaan Italiassa, Kreikassa ja entisen Jugoslavian alueella. Suomessa pasuri elää lähinnä Etelä- ja Järvi-Suomessa.

Kokematon kalamies voi sekoittaa pasurin helposti pieneen lahnaan, mutta pasurilla on suuremmat silmät ja sen vatsapuolen evät ovat punertavat. Lahnalla on kylkiviivassaan 50-60 suomua, pasurilla aina vähemmän. Pasuri kasvaa 20–25 cm:n pituiseksi ja painaa lähes aina alle kilon. Pasurin kutuaika vaihtelee. Normaalisti vilkkain kutuaika on kesäkuussa. Pasuri voi risteytyä helposti lahnan tai sorvan kanssa, jos kutuaika ja paikka ovat samat. Jälkeläiset eivät kuitenkaan pysty enää lisääntymään.

Pasuria ei arvosteta kovinkaan ruokakalana, sillä sitä pidetään liian ruotoisena ja mauttomana.


Lähteet