Ero sivun ”Muhosjoki” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Muhosjoki''' on [[Oulujoen vesistöalue]]eseen kuuluva [[Oulujoki|Oulujoen]] sivujoki [[Muhos|Muhoksen]] kunnassa [[Pohjois-Pohjanmaa]]lla niin sanotun [[Muhosmuodostuma]]n alueella.  
+
'''Muhosjoki''' on [[Oulujoen vesistöalue]]eseen kuuluva [[Oulujoki|Oulujoen]] sivujoki Muhoksen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotun Muhosmuodostuman alueella.  
  
 
==Joen kulku==
 
==Joen kulku==

Versio 17. heinäkuuta 2009 kello 12.02

Muhosjoki on Oulujoen vesistöalueeseen kuuluva Oulujoen sivujoki Muhoksen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotun Muhosmuodostuman alueella.

Joen kulku

Joki alkaa Pelsonsuon alueen latvapuroista Kylmälänkylän eteläpuolella ja virtaa koilliseen, laskien Oulujokeen Muhoksen keskustaajamassa. Joen sivujoki, Poikajoki, yhtyy pääuomaan noin 15 kilometriä joen suulta ylävirtaan. Muhosjoen pituus on noin 55 kilometriä. Joki virtaa koko pituudeltaan Muhoksen kunnan alueella, mutta sen valuma-alue ulottuu myös Tyrnävän, Utajärven sekä Vaalan kuntien alueelle. Ponkilan museosilta ylittää joen Muhoksella.

Jokimaisema

Muhosjoen alajuoksu on voimakkaasti meanderoiva. Jokimaisema laajoine eroosiolaaksoineen on maisemallisesti erittäin arvokasta aluetta sekä geologisesti ja geomorfologisesti ainutlaatuisia. Joki on paikoin erittäin jyrkkätörmäinen, ts. syöpynyt eroosion takia syvälle. Tämä näkyy yhtäältä mm. rantatörmiltä jokeen kaatuneina puina, toisaalta esimerkiksi siltojen vähyytenä joen varrella.

Aiheesta muualla