Lapuanjoki

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 6. helmikuuta 2011 kello 16.45 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapuanjoki saa alkunsa Alavuden Sapsalammesta ja virtaa aluksi Pahajoki-nimisenä noin 20 kilometrin matkan Alavuden Kirkkojärveen, josta joki jatkaa Kuortaneen, Lapuan ja Kauhavan kautta laskien vetensä Uudessakaarlepyyssä Pohjanlahteen.

Lapuanjoki on pituudeltaan n. 150 km ja Pahajoki mukaan laskettuna n. 170 km, jossa yhteisen valuma-alueen pinta-ala on n. 4 100 km². Joen latvaosa Sapsalammilla on noin 113 metriä merenpinnan yläpuolella. Lapuanjoki virtaa Kuortaneenjärven läpi.

Lapuanjoen vedenlaatu on huono voimakkaasta kuormituksesta johtuen, etenkin joen alajuoksulla. Valuma-alueella on runsaasti maataloutta, joka rehevöittää vesistöä voimakkaasti. Lisäksi joen valuma-alueella tehdyt laajat metsien ja soiden ojitukset aiheuttavat voimakkaita virtaaman vaihteluita. Virtaamien vaihtelun ja maaperän alunapitoisuuden vuoksi veden pH on ajoittain varsin hapan. Myös veden kiintoainepitoisuudet ovat ajoittain hyvinkin suuria mikä aiheuttaa ongelmia joen pohjaeliöstölle ja kalastolle.

Lapuanjokeen laskevat vetensä mm. seuraavat joet: Lakajoki, Kaarankajoki, Uitonluoma, Kätkänjoki, Nurmonjoki, Kauhavanjoki ja Töysänjoki.

Antti Tuuri kuvaa kirjassaan: "Perhokalastus Pohjanmaalla" <ref> Antti Tuuri: "Perhokalastus Pohjanmaalla – Kalajuttuja" 2006, Otava</ref> Lapuanjoen tilaa ja kirjan kuvaus on aiheuttanut laajaa keskustelua, lehtikirjoittelua ja eduskuntakyselyjä joen pelastamiseksi. <ref>[1] Perhokalastajien sivu, jossa raportoidaan keskustelusta (luettu 1.4.2008)</ref>

Viitteet[muokkaa]

<references />