Kalaporras

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 9. joulukuuta 2010 kello 12.57 käyttäjän Eris (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalaporras on kalojen kulkuväylänä toimiva kalatie padotuissa joissa.

Kalaportaan rakenne

Kalaporras koostuu peräkkäisistä, pienehköistä vesialtaista ja altaiden välissä olevista pienistä putouksista. Altaita yhdistävät väliseiniin tehdyt aukot, ja kohtuullisesti juoksuttamalla (50-500l/s) ne pysyvät täynnä vettä. Tavallisesti altaiden välinen nousu on 15-20cm. Kalaportaassa jatkuvasti virtaavassa vedessä kalat pystyvät uimaan korkeankin padon yläpuoliseen veteen, kun suuri putouskorkeus on jaettu moneen pieneen putoukseen. Suomessa on joitakin hankkeita meneillään kalaportaiden lisäämiseksi padotuissa joissa. Nykyisin kalaportaat rakennetaan betonista.

Kalaportaan sijoittelu

On tärkeää sijoittaa portaan alin suuaukko sellaiseen kohtaan, että kala löytää sen helposti.

Eri lajien huomiointi

Lohi ja taimen selviytyvät pienistä putouksista, kunhan vesi näiden alla on riittävän syvää vauhdin ottamiseen. Ankerias ei helposti pääse nousemaan ns. normaalista kalaportaasta. Ankerias tarvitsee pienemmän virtauksen, sekä karhean alustan, jota myöten ne voivat luikerrella virtaa vastaan.

Katso myös


Lähde

Wikipedia Suomen ja Euroopan sisävesikalat, Bent J. Muus & Preben Dahlstrom, 2008