Ahti

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 16. maaliskuuta 2010 kello 16.38 käyttäjän Olli (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Kalevalamittaisessa suomalais-karjalaisessa kansanrunoudessa Ahti on rikkaaksi kuvattu soturihahmo, johon liittyy yleensä epiteetti "Saarelainen". Hän esiintyy muun muassa Ahdin ja Kyllikin runoksi tai Valaksi kutsutussa hajonneessa runossa, jota muun muassa Martti Haavio ja Matti Kuusi ovat yrittäneet rekonstruoida hajanaisten säetoisintojen perusteella. Kalevalaa koostaessaan Elias Lönnrot sulautti Ahti-runot osaksi Lemminkäinen|Lemminkäisen hahmoa.

Kalastusloitsuissa esiintyvä "ahti", jolta anotaan kaloja, ei viittaa kalojen hallitsijaksi ymmärrettyyn olentoon. Sana tarkoittaa tässä yhteydessä alun perin aluetta, jolle pyydykset on laskettu.

Ahdin ymmärtäminen Poseidonin tyyppiseksi merenjumalaksi on suhteellisen nuorta perua, eikä tällaisella hahmolla ole pohjaa suomalaisessa kansanrunoudessa tai uskomusperinteessä. Tämän käsityksen mukaisesti merestä kuitenkin käytetään joskus nimitystä "Ahdin valtakunta."

Ahti populaarikulttuurissa

  • Suomalaisella metalliyhtyeellä Ensiferumilla on kappale nimeltä "Ahti". Se esiintyy levyllä Victory Songs.