Ohje:Sisällys

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jos setä näkee lapsen, lapsi menettää neitsyytensä. Ellei lapsi osaa juosta pakua nopeammin, lapsesta tulee prostituoitu.

Pikaohjeet[muokkaa]

Parhaiten ja nopeimmin pääset selville Kalapedian käyttöönotosta tutustumalla Wikipedian ohjeisiin. Ohjeet toimivat myös Kalapediassa. Tässä aloittamisen kannalta tärkein ohje:

Ensimmäiseksi rekisteröidy Kalapedian käyttäjäksi.

Valitsemalla sivun ylälaidassa kielekerivistössä olevan "muokkaa"-linkin, esillä oleva sivu tulee muokattavaksi. Sivun muokkaamisen jälkeen painetaan "Tallenna sivu"-painiketta. Sivua voi myös esikatsella ennen tallentamista "Esikatsele"-painikkeella. "Yhteenveto"-kenttään laitetaan lyhyt kuvaus tekemistäsi muutoksista. Se tulee näkymään Tuoreet muutokset-sivulla.

Usein voi olla näppärää kopioida teksti ensin johonkin tekstieditoriin, muokata sitä siellä ja lopuksi kopioida teksti takaisin nähdäksesi, millaiselta sivu näyttää. Tällä tavoin voi myös pitää paikallista kopiota sivusta ja tehdä muutoksia ilman yhteyttä Kalapediaan.

Kaikki Wikipedian toiminnot toimivat Kalapediassa.


Wikipedian ohjeet

Artikkelin luominen[muokkaa]

Kalapedian sisältö voi kehittyä paremmaksi vain siten, että itse tartut näppäimistöön: teet muutoksia, korjaat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, lisäät uutta, täsmennät ilmauksia ja niin edespäin. Toisaalta wikiprosessi ei myöskään toimi, mikäli muokkaukset eivät paranna artikkelia. Jos teet laajoja sisältömuutoksia, pyri siis perustelemaan ne jotenkin. Lähteiden merkitseminen kuuluu hyvään käytäntöön.

Lukijalta vaaditaan aktiivista, osallistuvaa asennetta. Jos huomaat virheen, älä jää miettimään ”Miksei näitä sivuja oikolueta?”, vaan korjaa asia itse. Kalapedian artikkeleita voi kuka tahansa helposti muokata, joten pallo on sinulla. Ajan kuluessa vähäisistäkin yksittäisistä muokkauksista kasvaa yllättävän suuri virta, jossa artikkelit hioutuvat paremmiksi. Lukijalta virheiden metsästys ja artikkelien parantelu vaatii tietenkin hieman viitseliäisyyttä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen – kuten varmasti pidempään Wikipediaa käytettyäsi huomaatkin.

Jos törmäät laadultaan heikkotasoiseen artikkeliin, vitsiksi tarkoitettuun kirjoitukseen, tynkäartikkeliin tai ilmiselvään höpöhöpöön, korjaa havaitsemasi epäkohta. Huonon tai epäasiallisen kirjoituksen voit korvata omalla loisteliaalla sanankäytölläsi. Poistetut tekstinosiot – jos ylipäänsä pidät niiden säilyttämistä mielekkäänä – voit sysätä huonot vitsit ja muu höpöhöpö -osastolle.

Kirjoittajilla on usein tiedostettu tai tiedostamaton halu ”omistaa” kirjoittamansa teksti – jopa estää sen muokkaaminen. Sellainen ei Wikipediassa kuitenkaan ole mahdollista. WikiWikin käytäntöihin kuuluu rajaton korjaus- ja paranteluvapaus. Alkuperäisen kirjoittajan tunteita ei tarvitse tässä suhteessa ottaa huomioon. Tunteenomaista tarrautumista omaan tekstiinsä on hyvä oppia tietoisesti välttämään. Tekstiin voi ja saa tehdä rajujakin muutoksia, mutta vain silloin kun se parantaa lopputulosta – ja tietenkin myös muut muokkaavat sinun kirjoituksiasi armottomasti. Siitä on turha ottaa itseensä. Muista, että meillä kaikilla on yhteinen tavoite: tehdä Wikipediasta niin hyvä palvelu kuin suinkin on mahdollista.
Uude artikelin luominen

Luokan luominen[muokkaa]

Luokan luominen on kätevä tapa selkiyttää Kalapedian rakennetta. Wikipedian ohjeet luokittelua varten:
Luokittelu

Tyyliopas[muokkaa]

Tällä tyylioppaalla on yksinkertainen tarkoitus: saattaa kaikki artikkelit näyttämään samantyylisiltä. Tässä oppaassa olevat säännöt eivät ole kiveen kirjoitettuja, mutta niiden noudattaminen helpottaa Wikipedian käyttöä ja muokkausta.

Tämä opas käsittelee tyyliseikkoja, lisätietoja koodin kirjoittamisesta löytyy sivulta
Tyyliopas

Kuvan lisääminen[muokkaa]

Jokaisessa artikkelissa olisi hyvä olla ainakin yksi kuva. Wikipediassa käytössä olevat kuvat on tallennettu sen omaan tiedostokantaan, jossa olevien kuvien hakeminen ja liittäminen artikkeliin on yksinkertaista. Ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät voivat tallentaa tiedostokantaan lisää kuvia
Kuvien lisääminen

Lue tämä[muokkaa]

Parhaimman opin Kalapedian toimittamisesta saat kun tutustut Wikipedian ohjeisiin.
Ohjeet