Kiiminkijoki

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiiminkijoki on rakentamaton ja suurelta osin luonnontilainen joki Pohjois-Pohjanmaalla Oulun läänissä. Joen pituus on 178 kilometriä, ja se kuuluu Kiiminkijoen vesistöalueeseen.

Joki saa alkunsa Kivarinjärvestä Puolangalta, ja virtaa Utajärven, Oulun, Kiimingin ja Haukiputaan kuntien läpi, laskien Perämereen Haukiputaan Martinniemessä.

Kiiminkijoki kuuluu Project Aqua -ohjelmaan, jonka tavoitteena on säilyttää vesistöt jatkuvan tieteellisen tutkimustyön kohteina. Kansainvälisestikin harvinaisena Kiiminkijoki on kokonaisuudessaan sisällytetty Natura 2000 -ohjelmaan.

Uitot Kiiminkijoella päättyivät 1958 ja peratut kosket ennallistettiin 1980-luvulla. Tämän jälkeen joen merkitys matkailu- ja virkistyskäytössä on kasvanut huomattavasti. Joki on rakentamaton ja valjastamaton, joten joen yläjuoksulta voidaan tavata mm. ankeriasta ja meritaimenta. Jokivarsi on myös maisemallisesti arvokasta. Matalarantaisena ja ympäristön alavuuden vuoksi joki tulvii keväisin laajalle alueelle.

Poronhoitoalueen eteläraja kulkee osittain Kiiminkijokea pitkin.

Kosket[muokkaa]

Joessa on noin 70 koskipaikkaa. Näistä tunnetuimmat ovat Koitelinkoski Kiimingissä ja Kalliuskoski sekä Kurimonkoski Puolangalla. Suosittuja kalastuskohteita ovat myös Alavuoton Myllykoski sekä Ylikiimingin Inninkoski ja Juopulinkoski.

Suomen korkeimpiin luonnontilaisiin vesiputouksiin kuuluva Hepoköngäs Puolangalla kuuluu Kiiminkijoen latvavesistöön.

Sivujoet[muokkaa]

Kiiminkijoen sivujoet ja pikkujoet yläjuoksulta alkaen ovat:

Aiheesta muualla[muokkaa]