Vepsänjoki

kalapediasta
(Ohjattu sivulta Horsmanjoki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Vepsänjoki, jota usein myös kutsutaan Horsmanjoeksi, on valjastamaton, kapea ja mutkitteleva Kiiminkijoen sivujoki, joka alkaa Vepsänjärvestä Oulun Vepsän kaupunginosasta. Siihen liittyy muun muassa Vähä-Vuotunkijärvestä laskeva Heinäjoki. Joen pituus on hieman yli 15 kilometriä, ja se kuuluu Kiiminkijoen vesistöalueeseen.

Vepsänjoki virtaa Jokelan ja Karahkan kyliä sivuten idästä länteen, ja kääntyy pohjoiseen Horsman ampumaradan luona Ison Seluskanjärven pohjoispuolella. Täällä siihen liittyy Seluskanjärvestä laskeva kapea laskujoki.

Vepsänjoki laskee Kiiminkijokeen Vesalan kaupunginosassa länsipuolella. Loppuosaltaan Vepsänjoki muuttuu vuolaaksi, mutkittelevaksi Siltakoskeksi.

Vepsänjokeen laskee useita pienempiä puroja ja ojia. Vesi on pääasiallisesti tummaa, suoperäistä vettä. Veden laatu on luokiteltu välttäväksi. Ison Seluskanjärven kunnostustoimien yhteydessä on myös todettu, ettei Vepsänjoki kestä enää lisäkuormitusta. Nykyisin veden sameus ja partikkelipitoisuus aiheuttaa haittoja, sillä joesta ei voi ottaa sauna-, kastelu- eikä käyttövettä, ja runsas irtoaineksen määrä pilaa pyydykset.

Leveimmillään joki on Horsman ja Siltakosken välisellä alueella, jossa joki muodostaa syviä ja pitkiä, jopa 50 metrin levyisiä suvantojaksoja. Joen keskimääräinen leveys on kuitenkin vain 4-5 metriä.

Vepsänjoen loppuosuus on suosittu melontakohde, sillä se tarjoaa sekä koski- että suvanto-osuuksia.