Vetouistelu

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 21. syyskuuta 2011 kello 18.53 käyttäjän Lahna late (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vetouistelu on eräs kalastamisen muoto, jossa yhtä tai useampaa viehettä vedetään veneen perässä. Jos kalastetaan useammalla kuin viidellä vavalla samaan aikaan, käytetään yleensä apuvälineinä vapatelineitä, moottoria sekä plaanereita (apuvälineitä jotka levittävät siimoja laajemmalle alueelle etteivät ne sotkeudu).

Vetouistelemalla Suomessa tavoittaa yleensä parhaimmin hauen, kuhan, taimenen, lohen ja raudun. Varsinkin lohikaloja uistelessa vedetään yleensä syvätakilan kanssa, joka on eräänlainen paino, jolla uistin saadaan jopa 30 metrin syvyyteen asti.


Uistelijoita.jpg

Vetouistelun SM-kisojen 2007 kilpailijoita saapumassa maaliin Joensuun matkustajasatamassa Pielisjoella.

Välineet

Kela

Uistelussu tyypillisin kela vaihtoehto on hyrräkela, mutta avokelallakin voi uistella etenkin vähemmillä vavoilla. Hyrräkela soveltuu uisteluun hyvin koska siinä on äärimmäisen vahva rakenne ja erinomainen jarru.

Vapa

Uistelussa käytetään normaalia uisteluvapaa joka eroaa heittovavasta pääosin jäykkyydellään. Uisteluvavat eivät yleensä ole hinnallapilattuja, mutta toimivat silti normaalissa käytössä oikein hyvin. Heittovavallakin voi uistella, jos kohteena on pienemmät kalat ja käytetään pienempiä vieheitä.

Siima

Siimana uistelussa käytetään tyypillisesti monofiilia sen halvan hinnan ja hankaus kestävyyden vuoksi. Monofiili ei hankaudu siimanvapauttimissa niin helposti kuin kuitusiimat. Monofiilia saa useiden kilometrien rullissa.

Muita välineitä

Takila

Takilalla saadaan uistelussa viehe haluttuun syvyyteen. Takiloita on erikokoisia jotka soveltuu eri käytöön. Pienet "lake troll" Takilat soveltuu soutuveneisiin ja pieniin moottoriveneisiin. Isommat taas isoihin veneisiin ja syville järville. Takila kiinnitetään laitaan ja takilan vaijeriin kiinnitetään sopivan painoinen kuula jonka avulla vie saadaan syvälle.

Pikku-plaanari

Pikku-plaanarilla viehe/vieheet saadaan levitettyä sivuille joka helpotaa kalastusta kun siimat eivät sotkeudu niin helposti. Pikku-plaanari kiinnitetään suoraan siimaan joten se on helppokäyttöinen. Pikku-plaanari on myös helppo tehdä itse.

Kelkat

Kelkat ovat isoja vieheen levittjiä joita tulee yleensä kaksi molemmin puolin. Kelkoille on omat kelat. Kelkan päänaruun kiinnitetään siimanvapauttajia joihin tulee vaavoista siimat. Näin saadaan useita vieheitä levitettyä veneen molemmin puolin ilman sotkuja.

-teksti: Lahna late


Katso myös


Aiheesta muualla