Uimarakko

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. heinäkuuta 2009 kello 00.05 käyttäjän Harri (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiedosto:Swim bladder.jpg
Särjen sukuisen sorvan uimarakko

Uimarakko (Malline:K-la) on monilla kaloilla ruumiinontelon yläosassa oleva elin, joka sisältää kaasuja. Uimarakko on koko ruumiinontelon pituinen ja sen dorsaalipuolella sijaitsevat kalan pitkittäiset munuaiset. Kala voi säädellä uimarakon avulla uimasyvyyttään. Ilma uimarakkoon siirtyy joko nielemisliikkeiden tai kaasurauhasten avulla. Kaasurauhasessa hemoglobiinin hapensitomiskykyä vähennetään laktaatin avulla, jolloin happimolekyylit siirtyvät uimarakkoon. Uimarakon takia kala ei voi tehdä nopeita syöksyjä pystysuunnassa, muuten rakko halkeaisi. Rustokaloilla (hailla ja rauskuilla) ei ole uimarakkoa, vaan ne säätelevät uimasyvyyttään olemalla jatkuvasti liikkeessä. Myöskään monilla pohjassa elävillä luukaloilla, esimerkiksi simpuilla, ei uimarakkoa ole.

Uimarakon kaasukoostumus vaihtelee. Lähellä pintaa pysyttelevillä kaloilla se muistuttaa tavallista ilmaa, mutta syvälle menevät kalat varastoivat uimarakkoon ylimääräistä happea.

Uimasyvyyden säätelyn lisäksi uimarakon tehtävänä on uroskalalla viilentää vatsaontelossa sijaitsevia kiveksiä, jotta siittiöiden muodostuminen olisi mahdollista.


Lahna.gif Tämä paskaa käsittelevä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Kalapediaa paskantamalla sitä lisää.

bs:Riblji mjehur ca:Bufeta natatòria cs:Plynový měchýř da:Svømmeblære de:Schwimmblase en:Gas bladder es:Vejiga natatoria fr:Vessie natatoire is:Sundmagi it:Vescica natatoria he:שלפוחית אוויר hu:Úszóhólyag nl:Zwemblaas no:Svømmeblære pl:Pęcherz pławny pt:Bexiga natatória ru:Плавательный пузырь sh:Riblji mjehur sv:Simblåsa th:กระเพาะปลา uk:Плавальний міхур zh:鰾