Tokot

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 10. tammikuuta 2012 kello 22.31 käyttäjän Eris (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tokot (Gobiidae) on ahvenkalojen heimo, jonka lajeja esiintyy kaikissa maailman merissä etenkin lauhkeassa vyöhykkeessä. Ne ovat varsin pieniä, solakkaruumiisia kaloja, joilla on kaksi selkäevää. Vatsaevät ovat usein sulautuneet yhteen eräänlaiseksi imukupiksi, jolla tokot voivat kiinnittyä pohjakiviin. Enimmäkseen ne viihtyvät pohjalla matalassa rantavedessä, toiset nousevat jokisuihin, toiset painuvat matalanmeren vyöhykettä syvemmällekin. Samoin kuin simput, ne lepäilevät pitkiä aikoja liikkumatta pohjalla ja syöksyvät silloin tällöin vikkelästi nappaamaan suuhunsa madon, vesihyönteisen tai äyriäisen.

Suomessa tokkoja esiintyy viisi lajia: hietatokko (Pomatoschistus minutus), liejutokko (Pomatoschistus microps), mustatokko (Gobius niger), seitsenruototokko (Gobiusculus flavescens) sekä tulokaslaji mustakitatokko (Neogobius melanostomus).

Lähteet[muokkaa]

Luokka:Tokot