Teleskooppivavan huoltaminen

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Teleskooppivapa on yleisin aloittelevien ja muidenkin onkijoiden keskuudessa. Kokemuksesta tiedän, että huoltamatta jättäminen ei ole todellakaan hyväksi vavalle. Mitä kalliimpi teleskooppivapa on sitä tarkemmat huoltotoimenpiteet on, luonnollisesti. Kuitenkin käsittelen tässä artikkelissa hintahaitarin perällä olevia vapoja. Itselläni on vain 10 € maksava teleskooppi. Eli ei kovinkaan kallis, mutta silti se pelittää.

Kokemuksesta voin sanoa, että kun osien väliin pääsee hiekkaa, on vapa parin viikon päästä aika kulunut kiinnityskohdista. Joten jos osien väliin pääsee hiekkaa kannattaa avata pohjatulppa ja ottaa osat erilleen. Tämän jälkeen ne pitää huuhdella, niin että hiekka lähtee pois. Kun osat on pesty laitetaan ne kuivumaan pystyasentoon.

Huoltotoimenpiteet:

Aluksi avataan vavan pohjakorkki ja otetaan palat pois. Kuvissa esimerkkinä 6 metrin DAM:in teleskooppivapa. Tele1.jpg
Sen jälkeen kun olet ottanut palat pois, voit vaikka rätillä pyyhkiä näkyvimmät hiekat ja sen sellaiset pois. Tele2.jpg
Sitten otat palan kerrallaan ja peset sen pään hanan alla. (Huom! Palan alempi pää pestään eli se joka on kosketuksissa alemman palan kanssa) Tele3.jpg
Jokainen pala pestään erikseen. Kun olet pessyt jokaisen palan pään, niitä ei laiteta vielä kiinni, vaan ne pitää laittaa kuivumaan! Tele4.jpg

Vavat laitetaan kuivumaan se pää alaspäin, joka pestiin, jotta vesi ei valuisi koko palan läpi. Tähän poikkeuksena paksuin eli alin pala, josta pestään ylempi pää, joten se laitetaan väärin päin kuivumaan. Kun palat ovat kuivuneet laitetaan ne takaisin yhteen aloittaen suurimmasta ja siirtymällä koko ajan yhtä pienempään. Lopuksi pohjakorkki kiinni ja ongelle!

Lähteet