Muokataan sivua Suutarin onginta

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
 
[[tiedosto:suutari.jpg|thumb|suutari]]
 
[[tiedosto:suutari.jpg|thumb|suutari]]
  
'''Suutaria''' tavataan eräissä Etelä- ja Keski-Suomen vesistöissä. Se on pohjalla viihtyvä ja melko arka [[kala]]. Suutari elää järvissä ja lammissa, joissa on pehmeähkö pohja ja runsas kasvillisuus. Suutaria tavataan myös hitaasti virtaavissa [[joki|joissa]] ja rehevissä merenlahdissa. Suutari [[kutu|kutee]] vasta veden lämpötilan noustua kahteenkymmeneen asteeseen. Kutu tapahtuu eri jaksoissa touko-heinäkuussa. Monien mielestä suutari antaa onkijalle hyvän vastuksen, siksi se on hyvä, muttei kovin yleinen onkikala. Suutaria on istutettu moniin vesistöihin. Se on sitkeähenkinen kala, joka tulee toimeen myös vähähappisessa vedessä.
+
'''Suutaria''' tavataan eräissä Etelä- ja Keski-Suomen vesistöissä. Se on pohjalla viihtyvä ja melko arka [[kala]]. Suutari elää järvissä ja lammissa, joissa on pehmeähkö pohja ja runsas kasvillisuus. Suutaria tavataan myös hitaasti virtaavissa [[joki|joissa]] ja rehevissä merenlahdissa. Suutari kutee vasta veden lämpötilan noustua kahteenkymmeneen asteeseen. Kutu tapahtuu eri jaksoissa touko-heinäkuussa. Monien mielestä suutari antaa onkijalle hyvän vastuksen, siksi se on hyvä, muttei kovin yleinen onkikala. Suutaria on istutettu moniin vesistöihin. Se on sitkeähenkinen kala, joka tulee toimeen myös vähähappisessa vedessä.
 
{{Eri kalalajien onginta}}
 
{{Eri kalalajien onginta}}
 
== Mistä suutareita löytää ==
 
== Mistä suutareita löytää ==
Rivi 9: Rivi 9:
 
== Mitä suutari syö ==
 
== Mitä suutari syö ==
  
Suutari pitää siis vesistöistä, joissa on paljon ravintoa: hyttysten- ja muiden hyönteisten toukkia, [[kotilo]]ita ja pieniä [[hernesimpukka|hernesimpukoita]]. Lämpiminä kesäiltoina niitä voi tavata syömässä [[ulpukka|ulpukanlehtien]] alapinnoilta. Usein suutari hakee pohjamudan joukosta sopivaa ravintoa. Näin tehdessään se vapauttaa pohjasta kaasua, joka nousee pieninä kuplina pintaan. Suutarit syövät myös vesikasveja ja kaloja. Suutaria kannattaa onkia ilta- tai aamuhämärässä, jolloin se hakee ravintoa, mutta toisinaan sitä voi saada läpi yön. Suutarin voi opettaa syömään tietyllä paikalla tiettyä ravintoa.
+
Suutari pitää siis vesistöistä, joissa on paljon ravintoa: hyttysten- ja muiden hyönteisten toukkia, kotiloita ja pieniä hernesimpukoita. Lämpiminä kesäiltoina niitä voi tavata syömässä ulpukanlehtien alapinnoilta. Usein suutari hakee pohjamudan joukosta sopivaa ravintoa. Näin tehdessään se vapauttaa pohjasta kaasua, joka nousee pieninä kuplina pintaan. Suutarit syövät myös vesikasveja ja kaloja. Suutaria kannattaa onkia ilta- tai aamuhämärässä, jolloin se hakee ravintoa, mutta toisinaan sitä voi saada läpi yön. Suutarin voi opettaa syömään tietyllä paikalla tiettyä ravintoa.
  
 
== Suutarin onginnan välineet ==
 
== Suutarin onginnan välineet ==
  
Suutaria onkii mainiosti [[kelaonki|kelaongella]]. Sopiva [[siima]]npaksuus on 0,25-0,30 millimetriä. Näin paksua siimaa kannattaa käyttää, koska suutaria ongitaan toisinaan tiheästä kasvillisuudesta. Se saattaa nimittäin kietoa siiman kasvustojen ympäri, jolloin ohuempi siima voi katketa helposti. Suutaria ongitaan tavallisesti matalasta vedestä, joka ei virtaa juuri lainkaan. Tämän takia ongessa ei tarvita kovin suurta [[paino]]a. Tarvitset painoja oikeastaan  vain sen verran, että saat heitettyä [[syötti|syötin]] haluamaasi paikkaan. Suutarin onginnassa sopiva [[koukku]]koko riippuu paljon käytettävästä syötistä. Madolla ongittaessa voi käyttää kokoja 8-10 ja hyönteisen toukilla ja vastaavilla kokoja 14-16. Kun ongit suutaria, voit joutua odottelemaan pitkään. Kannattaakin ottaa suutariongelle mukaan [[vapateline]].  
+
Suutaria onkii mainiosti kelaongella. Sopiva siimanpaksuus on 0,25-0,30 millimetriä. Näin paksua siimaa kannattaa käyttää, koska suutaria ongitaan toisinaan tiheästä kasvillisuudesta. Se saattaa nimittäin kietoa siiman kasvustojen ympäri, jolloin ohuempi siima voi katketa helposti. Suutaria ongitaan tavallisesti matalasta vedestä, joka ei virtaa juuri lainkaan. Tämän takia ongessa ei tarvita kovin suurta painoa. Tarvitset painoja oikeastaan  vain sen verran, että saat heitettyä syötin haluamaasi paikkaan. Suutarin onginnassa sopiva koukkukoko riippuu paljon käytettävästä syötistä. Madolla ongittaessa voi käyttää kokoja 8-10 ja hyönteisen toukilla ja vastaavilla kokoja 14-16. Kun ongit suutaria, voit joutua odottelemaan pitkään. Kannattaakin ottaa suutariongelle mukaan vapateline.  
  
 
== Syötit ==
 
== Syötit ==
  
Syötteinä käytetään useimmiten [[mato]]ja tai [[maissi]]njyviä. Myös [[toukka|toukat]] ja [[taikina]] ovat myös hyviä syöttejä. Samoin on käytetty leipää ja papujakin. Maissi lienee kuitenkin yleisin suutarin onginnassa käytettävä syötti. sitä voi käyttää myös houkutussyöttinä. Suutarin ja [[karppi|karpin]] onginnassa käytetään myös yleisesti taikinapalloja. Palloista tehdään niin suuria, että pienet [[särkikalat]] eivät häiritse suutarin onkijaa. Taikinapalloihin voi lisätä väri- tai makuaineita.
+
Syötteinä käytetään useimmiten matoja tai maissinjyviä. Myös toukat ja taikina ovat myös hyviä syöttejä. Samoin on käytetty leipää ja papujakin. Maissi lienee kuitenkin yleisin suutarin onginnassa käytettävä syötti. sitä voi käyttää myös houkutussyöttinä. Suutarin ja [[karppi|karpin]] onginnassa käytetään myös yleisesti taikinapalloja. Palloista tehdään niin suuria, että pienet [[särkikalat]] eivät häiritse suutarin onkijaa. Taikinapalloihin voi lisätä väri- tai makuaineita.
  
 
== Suutarin onginnan tekniikkaa ==
 
== Suutarin onginnan tekniikkaa ==

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)