Ero sivun ”Siima” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ak: Sivu tyhjennettiin)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Siima''' on [[onki|ongen]], [[virveli|virvelin]] jne. [[vapa|vavan]] ja koukun tai uistimen väliin jäävä lankamainen osa, jonka tarkoituksena on kuljettaa koukku tai uistin kauemmas kalastajasta. Siima on valmistetaan muovista (monofiilisiima) tai mikrokuidusta punomalla tai fuusioimalla valmistettu monikuitusiima. Erilaisilla valmistusmateriaaleilla ja rakenteilla pyritään säätelemään mm. siiman lujuus-, notkeus- ja jousto-ominaisuuksia. Monofiilisiima venyy pituudestaan jopa kymmeniä prosentteja ennen katkeamista, monikuitusiima puolestaan venyy vain muutaman prosentin verran.
 
Siima jossa on suuri vetolujuus, on useimmiten paksua eikä solmut kestä siinä hyvin
 
  
 
== Siiman paksuus ==
 
 
Sopivan paksuista siimaa valittaessa täytyy ottaa huomioon pyydettävä [[kala]], että käytettävät onkimisvälineet.Siiman paksuuden ja koukun koon tulee olla sopusoinnussa toisiinsa. Myös on onkipaikka vaikuttaa valittavan siiman paksuuteen. jos ongitaan kasvillisuuden ja pohjaoksien seasta. kannattaa läyttää vahvempaa siimaa.
 
 
 
== Siiman väri ==
 
 
Kala saattaa tarkastella syöttiä jonkin aikaa. Tällöin on melko tärkeää ettei siima ole väärän värinen. Onkisiimoja on monen värisiä. Värittömän siiman lisäksi on olemassa mm. vihreitä, sinisiä ja jopa itsevalaisevia siimoja. Sellaisesta on hyötyä jos kalastetaan hämärässä. tosin tällöin voidaan kysyä näkeekö kala sen.
 
 
 
== Lähteet ==
 
*Olli Aulio "Onkijan kirja/Onkisiima"
 
 
[[Luokka:Kalastusvälineet]]
 

Versio 29. joulukuuta 2009 kello 18.54