Sardelli

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sardelli
Sardelliparvi.jpg
Uhanalaisuusluokitus:
Tieteellinen luokittelu
Domeeni __ Aitotumaiset Eucarya
Kunta __ Eläinkunta Animalia
Pääjakso __ Selkäjänteiset Chordata
Alajakso __ Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka __ Luukalat Osteichthyes
Luokka __ Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko __ Sillikalat Clupeiformes
Heimo __ Sardellit Engraulidae
Suku __ Engraulis

Sardelli (Engraulis encrasicolus) on 12–20 cm pitkä planktonia syövä eurooppalainen sillikala.

Tuntomerkit

Sardellilla on yläleuka alaleukaa pidempi. Kylkiviiva on aivan suora. Selkä on sinertävä tai vihertävä ja vatsa on hopeanvalkoinen.


Levinneisyys

Se elää Välimeressä, Atlantissa, Pohjanmeressä ja Mustassameressä] Laji vaatii tietyn suolapitoisuuden pystyäkseen lisääntymään, joten Itämeressä sitä on tavattu vain harvoja yksilöitä.

Lisääntyminen

Kutu alkaa kun vesi on saavuttanut noin 12 °C:n lämpötilan, eli Portugalin rannikolla maaliskuussa, päättyen kesäkuussa Pohjanmeressä. Poikaset kuoriutuvat 3–4 päivän kuluttua ja ovat aluksi läpikuultavia.Sardellit ovat yksiä maailman tärkeimmistä ruokakaloista.


Kalastus

Sardellia käytetään Euroopassa suolattuna, öljyyn säilöttynä maustekalana, johon voidaan viitatata termillä anjovis. Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa Pohjoismaissa anjoviksena tunnettuun, kilohailista valmistettuun maustekalasäilykkeeseen.

Ne ovat maailman tärkeimpiä talouskaloja, joiden osuus koko maailman kalansaaliista on joinakin vuosina neljännes.Pyynti tapahtuu trooleilla ja kurenuoteilla, joilla voidaan saartaa valtavia sardelliparvia.


Lähteet

  • Wikipedia
  • Hannu Lehtonen. Suomalainen Kalaopas. WSOY,2006.