Reikätauti

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. heinäkuuta 2009 kello 00.17 käyttäjän Harri (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reikätauti on kalojen sairaus, joka vaivaa sekä makeassa vedessä että merivesiakvaariossa pidettyjä lajeja. Makeavesiakvaariossa sitä tavataan lehtikaloilla ja muilla kirjoahvenilla, varsinki riikinkukkoahvenella ja kiekkokaloilla. Merivesiakvaariossa keisarikalat ja välskärikalat sekä eräät muut kalat ovat sille alttiita.

Reikätauti auiheuttaa reikiä ja kuoppia kalan ihoon, ensin päähän, myöhemmin myös kylkiviivan kohdalle.

Reikätaudin aiheuttajasta on monia mielipiteitä.<ref>Freshwater Hole in the Head Disease. Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster & Smith, Inc.. Peteducation.com</ref> Monissa reikätautisissa kaloissa on Hexamita-alkueläimen aiheuttama tulehdus, mutta voi olla, että reikätauti altistaa kalat tälle infektiolle. Reikätaudin syyksi on arveltu myös kalkin, fosforin ja D3-vitamiinin epätsapainoa.<ref>Kirjoahventen reikätauti Aquahoito</ref>

Sitä on pidetty myös stressin aiheuttamana autoimmuunisairautena, joka liittyy etenkin huonoon vedenlaatuun. Luonnossa sitä esiintyy vain hyvin harvoin.

Lähteet

<references />

Aiheesta muualla

en:Hole in the head disease