Pystypilkki

Kalapedia
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 6. kesäkuuta 2011 kello 17.24 käyttäjän Eris (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pystypilkki.jpg

Pystypilkit ovat suipon uistimen muotoisia metallinpaloja (usein kuparista tai messingistä tehtyjä), jotka nimensä mukaisesti liikutellaan siiman päässä pystyasennossa.

Pystypilkin alla on koukku, useimmiten lyhyen ketjun päässä. Koukussa käytetään useimmiten syöttiä, tavallisimmin kärpäs- tai surviaisentoukkia. Ketjukoukun tilalla voidaan käyttää myös värillistä maalikoukkua lyhyen ripustuksen päässä ilman syöttiä, jolloin puhutaan värikoukkupilkinnästä.


Tapsipilkki

Hyvin yleinen tapa on kiinnittää pystypilkkiin tapsi (noin 5 – 20 cm pitkä siima), jonka toisessa päässä on usein mormyska. Tapsipilkki on yksi suosituimpia tapoja käyttää pystypilkkiä, ja varsinkin ahvenen kilpapilkkijät suosivat sitä.

Pystypilkin teho perustuu sen leijaavaan- tai värisevään uintiin, joka houkuttelee paikalle kaloja. Syöttiä käytettäessä sen osuus kalojen houkuttelussa on merkittävä, pelkkää värikoukkua käytettäessä taas koukkuvärin sopivuus tilanteeseen ratkaisee.

Katso myös


Lähteet

Wikipedia