Pintavaappu

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pintavaaput ovat nokkalevyttömiä ja aina kelluvia vaappuja. Nillä kalastetaan joko aivan pinnalta tai hyvin läheltä pintaa. Pintavaappujen kaksi päätyyppiä ovat vahingoittunutta kalaa muistuttavat, uitettaessa pintaan vanaa viistävät nirhat ja pintajerkit sekä polskuttavaa ääntä veteen tuottavat popperit, propbaitit ja crawlerit.

Nirhat

Nirha on vaappua vanhempi suomalainen keksintö. Perinteisesti nirhoja on käytetty soudussa, mutta nykyisin on olemassa myös heittokalastukseen soveltuvia nirhoja, mm. Nils Master Nirha, Rapala Jointed Nirha ja LGH Nirha. Sellaisen voi tehdä itsekin poistamalla vaapusta uintilevyn.

Itse tehty nirha

Pintajerkit

Pintajerkkejä uitetaan esim. walk a dog -tekniikalla siten, että ne tekevät siksak-liikettä puolelta toiselle. Tunnettuja malleja ovat mm. Rapalan X-Rap Walk ja Skitter Walk.

Rapala Skitter Walk

Popperit

Toisinaan myös chuggareiksi kutsuttujen poppereiden nokassa on kuoppa, joka tuottaa nykäksin uitettaassa kaloja houkuttelevaa plopsutusta. Kenties tunnetuin malli on Rapalan Skitter Pop.

Rapala Skitter Pop

Opastusvideo popperin käytöstä

Propbaitit

Propbaiteissa on joko toisessa tai molemmissa päissä potkuri aiheuttamassa kaloja houkuttelevaa pärskytystä. Näitä ei juuri ole saatavilla Suomessa. Eräs tunnettu malli on Rapalan Skitter Prop.

Rapala Skitter Prop

Crawlerit

Crawlerit ovat kenties erikoisin pintavaappuryhmä. Niiden kylkiin on kiinnitetty poikittaiset metallisiivet, jotka tasaisesti kelattaessa tuottavat pinnassa räpyttelevää linnunpoikasta muistuttavaa ääntä. Myöskään näitä ei juuri tuoda Suomeen.

Lähteet

  • Jens Ploug Hansen & Göran Cederberg: Heittokalastus, 1998.