Pielinen

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pielinen
Pielisen sijainti
Pielisen sijainti

Valtio Suomi
Maat Lieksa, Juuka, Nurmes, Joensuu
Pinta-ala 868 km²
Keskisyvyys ~10m
Suurin syvyys 60 m
Laskujoki Pielisjoki


Pielinen (Pielisjärvi) on Pielisen reitin keskusjärvi Vuoksen vesistössä Pohjois-Karjalassa.

Maantiede

Pielisen koko on 870 neliökilometriä, joten se on Suomen viidenneksi suurin järvi. Pituutta järvellä on 120 km ja leveyttä leveimmillään 40 km; tällä etäisyydellä vastarantaa ei näy. Pielinen on 94 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin syvyys on 60 metriä. Pielisen vedet laskevat Pielisjokea pitkin Pyhäselkään. Järvelle ovat leimaa-antavia suuret avoselät.

<googlemap lat="63.245994" lon="29.641113" type=map zoom=10> 63.245994,29.641113, Pielinen. </googlemap>

Pielisen rannoilla ovat Lieksan ja Nurmeksen kaupungit sekä Juuan kunta ja Joensuun Eno. Suurimmat siihen laskevat joet ovat Koitajoki, Lieksanjoki ja sen sivuhaara Jongunjoki.

Itärannan Lieksaan kuuluva Kolin seutu on järven länsipuolella, ja sinne ainoa suora yhteys kaupungin keskustasta on kesäisin kulkeva autolautta. Talvisin Kolin ja Vuonislahden välillä kulkee Suomen pisin yleinen jäätie, Kolin jäätie.

Kolilta järvelle avautuva maisema on kauneudestaan kuulu, yksi Suomen kansallismaisemista.

Järvessä on monia saaria, joista suurin on Paalasmaa. Monet saarista ovat suurehkoja, korkeita, samansuuntaisia metsäsaaria, joiden rannat ovat kallioisia.

Kalastoon kuuluvat mm. harvinaiset järvilohi ja nieriä.

Saaria

Eteissaari, Hattusaari, Honkasaari (Juuka), Honkasaari (Nurmes), Iso Ristisaari, Kaitasaari, Karhusaari, Kaunissaari, Kertonsaari, Kelvänsaari, Kinahmonsaaret, Kolmassaari, Korppisaari, Koveronsaari, Kuivasaari, Kulkulsaari, Kuusisaari, Kynsisaari, Larinsaari, Laukkalansaari, Lehtosaari, Liklamo, Lokkisaari, Lörsänsaari, Läpsy, Mantina, Mustasaari, Palosaari, Paalasmaa, Patvisaaret, Pieni Ristisaari, Porosaari, Pyysaari, Pääsaari, Rekisaari, Retusaari, Romonsaaret, Rääkky, Satjanko, Sipolansaari, Toinensaari, Turakka, Uramonsaari, Varpo.

Pielisellä on saaria kokonaisuudessaan 1259 kpl.

Pielinen taiteessa

Lähteet

Katso myös