Pelastusliivit

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. toukokuuta 2011 kello 11.04 käyttäjän Eris (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Luuta.png Tästä artikkelista puuttuu sille olennaisia kuvia.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkeliin kuvia
{{#if:|Tarkennus: {{{1}}}|}}

Pelastusliivit ovat räikeän väriset (oranssit, punaiset tai keltaiset) liivit. Liivien avulla veden varaan joutunut pystyy kellumaan vakaassa selkäasennossa, ja liivien kelluntakaulus varmistaa että edes tajuttoman ihmisen pää ei joudu missään vaiheessa veden alle.

Suomessa pelastusliivit ovat pakolliset liikkeellä olevassa moottorilla tai yli viiden metrin pituisessa purjeella varustetussa vesikulkuneuvossa. Sen on oltava merenkulkuhallituksen päätöksen mukaisesti hyväksytty pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku kullekin vesikulkuneuvossa olijalle; pelastusliivin, kelluntapukineen ja pelastuspuvun tulee kokoluokaltaan ja kantavuudeltaan vastata henkilön kokoa ja painoa.

Pelastusliivit jaetaan kantavuusryhmiin 100-275 N seuraavin käyttötarkoituksin

  • 100 N pelastusliivit on tarkoitettu suojaisilla vesillä. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selälleen 10 sekunnissa.
  • 150 N pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi rannikkovesillä. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selälleen 5 sekunnissa ja ovat usein ilmatäytteisiä.
  • 275 N pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi avomerioloissa vesitiiviiden ja painavien asusteiden kanssa. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen turvalliseen kellunta-asentoon 5 sekunnissa.

Pelastusliivien tarkoitus on estää veden varaan joutunutta hukkumasta. Ne eivät estä hypotermiaa, mutta ne mahdollistavat kellumisen sikiöasennossa (ns. help-asento), mikä vähentää lämpöhukkaa. Hypotermialta suojautumiseksi markkinoilta löytyy myös kelluntapukineita jotka suojaavat kylmän veden vaikutukselta.

Pelastusliiveissä on aina kaulukseen sijoitetut heijastimet sekä vasemmalta puolelta löytyvä pilli. Usein pelastusliivit on varustettu yhdellä tai kahdella haarahihnalla, joiden tarkoitus on pitää liivi paikallaan veden varaan jouduttaessa ja pelastustilanteissa. Joissakin pelastusliiveissä voi olla mukana turvavaljaat, joihin voidaan kiinnittää turvaköysi joka estää henkilöä putoamasta tai joudumista turvaköyden pituutta kauemmaksi.