Ero sivun ”Lv-1” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 2: Rivi 2:
  
  
LV-1 on Solmaster Oy:n valmistama, monien vaapuntekijöiden suosima polyuretaanipohjainen betonilakka. Se on suosittua pintalakkana erityisesti sen ylivertaisen lujuuden ja kovuuden vuoksi, kun verrataan muihin yleisiin uistimissa käytettyihin pintalakkoihin (mm. [[probionaatti]], [[CAB]]-lakka, [[nitroselluloosalakka]]). LV-1 on yleisesti käytetyistä lakoista ainoa, joka kestää siedettävästi hauen hampaita. LV-1 soveltuu yleensä vain pintalakaksi, mutta sitä voi käyttää varauksin myös pohjalakkana kunhan aihio on pohjustettu ensin jollain toisella lakalla. Tällöin jotkin maalit saattavat valua herkemmin. Myös aihioiden imeytyslakkaus voidaan tehdä LV-1:llä, mutta tällöin lakan elinikä lyhenee huomattavasti aihioiden ilmakuplien sisältämän ilmankosteuden kovettavan vaikutuksen takia.
+
LV-1 on Solmaster Oy:n valmistama, monien vaapuntekijöiden suosima polyuretaanipohjainen betonilakka. Se on suosittua pintalakkana erityisesti sen ylivertaisen lujuuden ja kovuuden vuoksi, kun verrataan muihin yleisiin uistimissa käytettyihin pintalakkoihin (mm. [[probionaatti]], [[CAB]]-lakka, [[nitroselluloosalakka]]). LV-1 on yleisesti ja toistaiseksi käytetyistä uistinlakoista ainoa, joka kestää hyvin hauen hampaita. LV-1 soveltuu yleensä vain pintalakaksi, mutta sitä voi käyttää varauksin myös pohjalakkana kunhan aihio on pohjustettu ensin jollain toisella lakalla. Tällöin jotkin maalit saattavat valua herkemmin. Esimerkiksi [[CAB]]in maaleja käytettäessä on suositeltavaa, että maalikerroksen alla ja yllä oleva lakkakerros on jotain muuta kuin LV-1:tä, kuten [[CAB]]-lakkaa tai [[probionaatti]]a maalien valumisen ja juovien ehkäisemiseksi. Myös aihioiden imeytyslakkaus voidaan tehdä LV-1:llä, mutta tällöin lakan elinikä lyhenee huomattavasti aihioiden ilmakuplien sisältämän ilmankosteuden kovettavan vaikutuksen takia.
  
 
== Käyttö ==
 
== Käyttö ==
  
  
LV-1 on polyuretaanipohjainen betonilakka, joka kovettuu [[ilmankosteus|ilmankosteuden]] vaikutuksesta, ei siis [[ohenne|ohenteen]] haihtuessa kuten useimmat muut lakat. Sen [[ohenne|ohenteena]] käytetään mm. [[ksyleeni]]ä. LV-1 on erittäin ohutta, lähes vedenohutta lakkaa. Siksi uistin tulisi käyttää lakassa useita kertoja tarpeeksi paksun ja kestävän pinnan aikaansaamiseksi. LV-1:llä voidaan lakata myös metallipäällysteisiä, kuten lusikkauistimia, ja kromipinnoitettuja uistimia.
+
LV-1 on polyuretaanipohjainen betonilakka, joka kovettuu [[ilmankosteus|ilmankosteuden]] vaikutuksesta, ei siis [[ohenne|ohenteen]] haihtuessa kuten useimmat muut lakat. Sen [[ohenne|ohenteena]] käytetään mm. [[ksyleeni]]ä. LV-1:n viskositeetti on pieni, eli se on erittäin ohutta, lähes vedenohutta lakkaa. Siksi uistin tulisi käyttää lakassa useita kertoja tarpeeksi paksun ja kestävän pinnan aikaansaamiseksi. LV-1:llä voidaan lakata myös metallipäällysteisiä, kuten lusikkauistimia, ja kromipinnoitettuja uistimia, ja esimerkiksi [[Bomber]]- ja Samfishingin vastaavia Zamber -aihoita.
 
[[Kuva:Patenttikorkillinen_purkki.jpg|thumb|150px|Patenttikorkillinen purkki.]]
 
[[Kuva:Patenttikorkillinen_purkki.jpg|thumb|150px|Patenttikorkillinen purkki.]]
LV-1:n säilymisaika on alkuperäisessä purkissaan viikko purkin avaamisesta. Säilymisaikaa voidaan kuitenkin pidentää huomattavasti siirtämällä lakka [[patenttikorkillinen purkki|patenttikorkilliseen purkkiin]], jonka kannen väliin laitetaan vielä kaupan irtohedelmäpussi estämään kannen kiinniliimautuminen. Tällä tavoin säilymisaikaa saadaan pidennettyä 1 viikosta useisiin kuukausiin, mikäli purkin kantta pidetään auki vain muutamia sekunteja lakkauksen aikana. Ja koska kyseessä on ilmankosteudesta kovettuva lakka, uistimet kannattaa lakata ilmankosteuden ollessa pieni. Ilmankosteus ei saisi ylittää ainakaan 75 %. Ilmankosteuden voit selvittää Ilmatieteen laitoksen sivuilta [http://www.ilmatieteenlaitos.fi], ja valitsemalla lähimmän ilmankosteutta mittaavan sääaseman. Myös kaupassa on saatavana ilmankosteusmittareita. Nyrkkisääntö on, että sateisena päivänä, tai kun ilma tuntuu hiostavalta, ei kannata koskaan lakata.
+
LV-1:n säilymisaika on alkuperäisessä purkissaan viikko purkin avaamisesta. Säilymisaikaa voidaan kuitenkin pidentää huomattavasti siirtämällä lakka [[patenttikorkillinen purkki|patenttikorkilliseen purkkiin]], jonka kannen väliin laitetaan vielä kaupasta saatava irtohedelmäpussi estämään kannen kiinniliimautuminen. Tällä tavoin säilymisaikaa saadaan pidennettyä 1 viikosta useisiin kuukausiin, mikäli purkin kantta pidetään auki vain muutamia sekunteja lakkauksen aikana. Ja koska kyseessä on ilmankosteudesta kovettuva lakka, uistimet kannattaa lakata ilmankosteuden ollessa pieni. Ilmankosteus ei saisi ylittää ainakaan 75 %. Ilmankosteuden voit selvittää Ilmatieteen laitoksen sivuilta [http://www.ilmatieteenlaitos.fi], ja valitsemalla lähimmän ilmankosteutta mittaavan sääaseman. Myös kaupassa on saatavana ilmankosteusmittareita. Nyrkkisääntö on, että sateisena päivänä, tai kun ilma tuntuu hiostavalta, ei kannata koskaan lakata.
  
 
Lakkaa voidaan ohentaa [[ksyleeni]]llä, ennen kuin lakan jähmettyminen on alkanut. Kun lakka alkaa jähmettyä, lakan elinikää voi pidentää korkeintaan muutamalla päivällä ohentamalla lakkaa ksyleenillä. Mikäli jähmettyminen on edennyt pidemmälle, lakalle ei voi enää tehdä mitään. Tosin jähmettymisvaiheessa olevan lakan jäykistyneen ulkokerroksen sisällä on hieman vielä jähmettymätöntä lakkaa, joten jähmettyneen kerroksen poiskuorinnalla saadaan vielä hieman käyttökelpoista lakkaa.
 
Lakkaa voidaan ohentaa [[ksyleeni]]llä, ennen kuin lakan jähmettyminen on alkanut. Kun lakka alkaa jähmettyä, lakan elinikää voi pidentää korkeintaan muutamalla päivällä ohentamalla lakkaa ksyleenillä. Mikäli jähmettyminen on edennyt pidemmälle, lakalle ei voi enää tehdä mitään. Tosin jähmettymisvaiheessa olevan lakan jäykistyneen ulkokerroksen sisällä on hieman vielä jähmettymätöntä lakkaa, joten jähmettyneen kerroksen poiskuorinnalla saadaan vielä hieman käyttökelpoista lakkaa.

Versio 15. lokakuuta 2009 kello 19.12

Yleistä

LV-1 on Solmaster Oy:n valmistama, monien vaapuntekijöiden suosima polyuretaanipohjainen betonilakka. Se on suosittua pintalakkana erityisesti sen ylivertaisen lujuuden ja kovuuden vuoksi, kun verrataan muihin yleisiin uistimissa käytettyihin pintalakkoihin (mm. probionaatti, CAB-lakka, nitroselluloosalakka). LV-1 on yleisesti ja toistaiseksi käytetyistä uistinlakoista ainoa, joka kestää hyvin hauen hampaita. LV-1 soveltuu yleensä vain pintalakaksi, mutta sitä voi käyttää varauksin myös pohjalakkana kunhan aihio on pohjustettu ensin jollain toisella lakalla. Tällöin jotkin maalit saattavat valua herkemmin. Esimerkiksi CABin maaleja käytettäessä on suositeltavaa, että maalikerroksen alla ja yllä oleva lakkakerros on jotain muuta kuin LV-1:tä, kuten CAB-lakkaa tai probionaattia maalien valumisen ja juovien ehkäisemiseksi. Myös aihioiden imeytyslakkaus voidaan tehdä LV-1:llä, mutta tällöin lakan elinikä lyhenee huomattavasti aihioiden ilmakuplien sisältämän ilmankosteuden kovettavan vaikutuksen takia.

Käyttö

LV-1 on polyuretaanipohjainen betonilakka, joka kovettuu ilmankosteuden vaikutuksesta, ei siis ohenteen haihtuessa kuten useimmat muut lakat. Sen ohenteena käytetään mm. ksyleeniä. LV-1:n viskositeetti on pieni, eli se on erittäin ohutta, lähes vedenohutta lakkaa. Siksi uistin tulisi käyttää lakassa useita kertoja tarpeeksi paksun ja kestävän pinnan aikaansaamiseksi. LV-1:llä voidaan lakata myös metallipäällysteisiä, kuten lusikkauistimia, ja kromipinnoitettuja uistimia, ja esimerkiksi Bomber- ja Samfishingin vastaavia Zamber -aihoita.

Patenttikorkillinen purkki.

LV-1:n säilymisaika on alkuperäisessä purkissaan viikko purkin avaamisesta. Säilymisaikaa voidaan kuitenkin pidentää huomattavasti siirtämällä lakka patenttikorkilliseen purkkiin, jonka kannen väliin laitetaan vielä kaupasta saatava irtohedelmäpussi estämään kannen kiinniliimautuminen. Tällä tavoin säilymisaikaa saadaan pidennettyä 1 viikosta useisiin kuukausiin, mikäli purkin kantta pidetään auki vain muutamia sekunteja lakkauksen aikana. Ja koska kyseessä on ilmankosteudesta kovettuva lakka, uistimet kannattaa lakata ilmankosteuden ollessa pieni. Ilmankosteus ei saisi ylittää ainakaan 75 %. Ilmankosteuden voit selvittää Ilmatieteen laitoksen sivuilta [1], ja valitsemalla lähimmän ilmankosteutta mittaavan sääaseman. Myös kaupassa on saatavana ilmankosteusmittareita. Nyrkkisääntö on, että sateisena päivänä, tai kun ilma tuntuu hiostavalta, ei kannata koskaan lakata.

Lakkaa voidaan ohentaa ksyleenillä, ennen kuin lakan jähmettyminen on alkanut. Kun lakka alkaa jähmettyä, lakan elinikää voi pidentää korkeintaan muutamalla päivällä ohentamalla lakkaa ksyleenillä. Mikäli jähmettyminen on edennyt pidemmälle, lakalle ei voi enää tehdä mitään. Tosin jähmettymisvaiheessa olevan lakan jäykistyneen ulkokerroksen sisällä on hieman vielä jähmettymätöntä lakkaa, joten jähmettyneen kerroksen poiskuorinnalla saadaan vielä hieman käyttökelpoista lakkaa.


© Eza1992