Ero sivun ”Lahna” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
 +
{{lähteetön}}
 
[[Tiedosto:Lahna.gif‎]]
 
[[Tiedosto:Lahna.gif‎]]
  
'''Lahna''' (''Abramis brama'') on Suomen suurin särkikala. Lahna on muodoltaan lituskainen ja väriltään hopeinen tai kuparin värinen. Sen evät ovat tummanharmaat. Tavallisesti lahna on enintään kilon painoinen, mutta se voi kasvaa jopa 6 kg:n painoiseksi. Lahna voi kasvaa 25- 50 cm pituiseksi, mutta suurempiakin lahnoja on. Sen ruumis on litteä ja korkea. Se elää järvissä ja hitaasti virtaavissa joissa ja liikkuu parvissa. Lahna elää suurimmassa osassa Eurooppaa ja sen pohjoisimmat esiintymisalueet ovat napapiirin pohjoispuolella.
+
'''Lahna''' (''Abramis brama'') on Suomen suurin [[kala|särkikala]]. Lahna on muodoltaan lituskainen ja väriltään hopeinen tai kuparin värinen. Sen evät ovat tummanharmaat. Tavallisesti lahna on enintään kilon painoinen, mutta se voi kasvaa jopa 6 kilon painoiseksi. Lahna voi kasvaa 25- 50 cm pituiseksi, mutta suurempiakin lahnoja on. Sen ruumis on litteä ja korkea. Se elää järvissä ja hitaasti virtaavissa joissa ja liikkuu parvissa. Lahna elää suurimmassa osassa Eurooppaa ja sen pohjoisimmat esiintymisalueet ovat napapiirin pohjoispuolella.
  
Lahna  kutee touko-kesäkuussa matalissa vesissä kasvillisuuden seassa, jolloin mäti tarttuu vesikasveihin. Kutu voi olla niin voimakasta, että vesi kuplii. Yleensä poikaset kuoriutuvat 8-12 päivän kuluttua. Lahnan ravintoa poikasena ovat [[eläinplankton]], mutta aikuisena se syö [[nilviäinen|nilviäisiä]] ja toukkia. Kun lahna imee ravintoa pohjamudasta, saattaa näyttää, että se seisoisi päällään. Mikäli ravintoa on vähän, saattaa lahna joutua syömään eläinplanktonia. Lahnaa voi pyytää suurisilmäisillä verkolla, mato-ongella ja myös virvelillä. Isokokoinen lahna on hyvä ruokakala varsinkin savustettuna.
+
Lahna  kutee touko-kesäkuussa matalissa vesissä kasvillisuuden seassa, jolloin [[mäti]] tarttuu vesikasveihin. Kutu voi olla niin voimakasta, että vesi kuplii. Yleensä poikaset kuoriutuvat 8-12 päivän kuluttua. Lahnan ravintoa poikasena ovat [[eläinplankton]], mutta aikuisena se syö [[nilviäinen|nilviäisiä]] ja [[toukka|toukkia]]. Kun lahna imee ravintoa pohjamudasta, saattaa näyttää, että se seisoisi päällään. Mikäli ravintoa on vähän, saattaa lahna joutua syömään [[eläinplankton|eläinplanktonia]]. Lahnaa voi pyytää suurisilmäisillä [[verkko|verkolla]], [[mato-onki|mato-ongella]] ja myös [[virveli]]llä. Isokokoinen lahna on hyvä ruokakala varsinkin savustettuna.
  
 
Lahnansukuisia mutta pienempiä kaloja ovat [[sulkava (kala)|sulkava]] ja [[pasuri]]. [[Murtovesi|Murtovedessä]] elää myös [[vimpa]], joka nykyään luetaan omaksi suvukseen.
 
Lahnansukuisia mutta pienempiä kaloja ovat [[sulkava (kala)|sulkava]] ja [[pasuri]]. [[Murtovesi|Murtovedessä]] elää myös [[vimpa]], joka nykyään luetaan omaksi suvukseen.

Versio 12. maaliskuuta 2010 kello 20.21

45px uh tuo porno perse kaipaa sykkivää kyrpää kiimaiseen höpövittuun.....

arvaa jysähti kulli pystyyn
{{#if:|Tarkennus: {{{1}}}|}}

Lahna.gif

Lahna (Abramis brama) on Suomen suurin särkikala. Lahna on muodoltaan lituskainen ja väriltään hopeinen tai kuparin värinen. Sen evät ovat tummanharmaat. Tavallisesti lahna on enintään kilon painoinen, mutta se voi kasvaa jopa 6 kilon painoiseksi. Lahna voi kasvaa 25- 50 cm pituiseksi, mutta suurempiakin lahnoja on. Sen ruumis on litteä ja korkea. Se elää järvissä ja hitaasti virtaavissa joissa ja liikkuu parvissa. Lahna elää suurimmassa osassa Eurooppaa ja sen pohjoisimmat esiintymisalueet ovat napapiirin pohjoispuolella.

Lahna kutee touko-kesäkuussa matalissa vesissä kasvillisuuden seassa, jolloin mäti tarttuu vesikasveihin. Kutu voi olla niin voimakasta, että vesi kuplii. Yleensä poikaset kuoriutuvat 8-12 päivän kuluttua. Lahnan ravintoa poikasena ovat eläinplankton, mutta aikuisena se syö nilviäisiä ja toukkia. Kun lahna imee ravintoa pohjamudasta, saattaa näyttää, että se seisoisi päällään. Mikäli ravintoa on vähän, saattaa lahna joutua syömään eläinplanktonia. Lahnaa voi pyytää suurisilmäisillä verkolla, mato-ongella ja myös virvelillä. Isokokoinen lahna on hyvä ruokakala varsinkin savustettuna.

Lahnansukuisia mutta pienempiä kaloja ovat sulkava ja pasuri. Murtovedessä elää myös vimpa, joka nykyään luetaan omaksi suvukseen.

Lahnan ja särjen risteytys on särkilahna