Kuore

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 6. kesäkuuta 2010 kello 12.46 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuore (Osmerus eperlanus) eli norssi kuuluu lohikaloja muistuttavien kuorekalojen lahkoon. Todistuksena siitä sillä on rasvaevä selässään ja suuri, terävähampainen suu. Samaan heimoon kuoreen kanssa kuuluu myös Jäämeressä esiintyvä villakuore. Kooltaan kuore on melko pieni, 7-20 cm. Kuore on läpikuultava, vihertävän kellertävä ja kyljistään hopeanhohtoinen.

Suuri, terävähampainen suu
Kuore

Kuore on parvikala, joka käyttää ravintonaan planktonia, katkoja ja halkoisjalkaisia äyriäisiä. Se nousee keväisin kutemaan virtaaviin vesiin jokiin tai järviin. Kutu tapahtuu usein vain yhden päivän aikana kovalle pohjalle. Kudun aikana kuoretta on helppo kalastaa lipolla.

Kuore on merkittävin sisävesi- ja rannikkokalastuksen sivusaaliina saatavista kalalajeista. Kuoretta kalastetaan verkolla, nuotalla, troolilla ja pilkillä. Lajin liha on valkoista ja kiinteää ja varsin maukasta. Maku muistuttaa kuhaa. Mäti on keltaista ja pienirakeista.


Aiheesta muualla[muokkaa]Kalaikoni.png Kalapedian kuvapalvelussa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuore.