Ero sivun ”Ksyleeni” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
Rivi 13: Rivi 13:
 
== Käyttö ==
 
== Käyttö ==
  
Ksyleeniä käytetään yleisesti ohentimena ja liuottimena mm. liuotinohenteisissa maaleissa ja lakoissa, kuten [[CAB]]in ja tuotteissa ja [[LV-1]]:ssä.
+
Ksyleeniä käytetään yleisesti [[ohenne|ohentimena]] ja [[ohenne|liuottimena]] mm. liuotinohenteisissa maaleissa ja lakoissa, kuten [[CAB]]in ja tuotteissa ja [[LV-1]]:ssä.
 
 
  
 
==Ympäristö- ja terveysvaikutukset==
 
==Ympäristö- ja terveysvaikutukset==

Versio 3. elokuuta 2009 kello 18.34

Yleistä

Ksyleeni eli dimetyylibentseeni on bentseenin johdannainen hiilivety, joka sisältää aromaattisen renkaan lisäksi kaksi metyyliryhmää. Ksyleenin kemiallinen kaava on C6H4(CH3)2 (bruttokaava C8H10). Ksyleenin moolimassa on 106,2 g/mol eikä se liukene veteen. Ksyleenillä esiintyy kolme eri isomeeriä:

  • orto-ksyleeni (IUPAC-nimi 1,2-dimetyylibentseeni)
  • meta-ksyleeni (1,3-dimetyylibentseeni)
  • para-ksyleeni (1,4-dimetyylibentseeni)

Ksyleeniä saadaan maaöljystä ja sitä käytetään sekä liuottimena että raaka-aineena. Ksyleeni on ärsyttävä ja helposti syttyvä aine (leimahduspiste 27 °C).


Käyttö

Ksyleeniä käytetään yleisesti ohentimena ja liuottimena mm. liuotinohenteisissa maaleissa ja lakoissa, kuten CABin ja tuotteissa ja LV-1:ssä.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset

Ksyleeni voi kulkeutua elimistöön joko hengitysteitse, nielemällä tai ihon läpi. Aine aiheuttaa ärsytystä silmissä ja iholla myös kuivattaen ihoa pitkäaikaisen altistuksen aikana. Se voi vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa muun muassa päänsärkyä ja pahoinvointia. Ksyleeni on ongelmajätettä ja tulee toimittaa ongelmanjätekierrätykseen. Pienet määrät voi kuivattaa ulkoilmassa, tyhjä hyvin tuuletettu pakkaus voidaan kierrättää.