Koitajoki

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 16. huhtikuuta 2011 kello 09.37 käyttäjän Lahna late (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koitajoki on Vuoksen vesistön latvavesiin kuuluva erämainen joki, joka alkaa läheltä Suomen ja Venäjän rajaa Ilomantsin pohjoisosista Pohjois-Karjalassa. Se mutkittelee ensin kohti etelää Suomen puolella, koukkaa Venäjän puolelle ja palaa takaisin Suomen puolelle Möhkön lähellä Petkeljärven kansallispuiston ja Nuorajärven maisemissa, josta joki mutkittelee verkkaisesti länttä kohti Ilomantsin kunnan halki. Koitereesta Haapajokea pitkin purkautuvat vedet yhdistyvät Koitajokeen Hiiskosken eteläpuolella. Joki päättyy lännessä Enon kunnan alueella Pamilon voimalaitokseen, jossa vedet syöksyvät tunnelia pitkin noin 44 metriä alemmas, likimain Pielisen pinnan tasossa olevaan Jäsys-järveen.

Koitajoen yläjuoksua Ilomantsissa.

Mielenkiintoinen joen historiaa koskeva yksityiskohta on, että Suomen viimeisin aito siipiratasalus s/s Koita rakennettiin vuonna 1905 juuri Koitajoella tapahtuvaa puutavaran varppausta ja hinausta varten. Nykyisin Koitajoen reitti on erityisesti retkimelojien suosiossa rauhallisen luonteensa ja kauniiden maisemiensa takia.

Karelia-soudun pienveneiden ja melojien reitti kulkee alas Koitajokea.

Lähteet[muokkaa]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Koitajoki