Kanadanmajava

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Majava.jpg


Kanadanmajava eli amerikanmajava (Castor canadensis) on alunperin Pohjois-Amerikassa esiintynyt majavalaji, jota nykyään tavataan myös Etelä- Amerikassa ja Suomessa.

Ulkonäkö ja koko

Kanadanmajava voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi ja painaa 35 kilogrammaa. Se on maailman kolmanneksi suurin jyrsijälaji kapybaran ja euroopanmajavan jälkeen. Sen erottaminen euroopanmajavasta on hankalaa, sillä ulkoisia eroja on lähinnä hännän muodossa.

Levinneisyys

Amerikanmajavan luontainen levinneisyysalue ulottuu Pohjois-Amerikan metsäisiltä seuduilta Meksikon pohjoisosaan ja Yhdysvaltojen koillisosiin sekä Floridaan. Siirtolaisten turkiksenpyynnin myötä kanadanmajavan elinalue kapeni idästä lähtien ja 1900-luvulle tultaessa laji oli lähellä sukupuuttoa. Sittemmin kanta on rauhoitustoimenpiteiden ansiosta kasvanut luontaisesti sekä istutusten ansiosta. Lajia on istutettu myös Etelä-Amerikan Chileen ja Argentiinaan.Euroopassa lajia on istutettu vain Suomeen.

Elinympäristö

Amerikanmajava elää vesistöjen lähellä, usein itse patoamiensa altaiden äärellä. Lajia tavataan myös ihmisasutuksen läheisyydessä.

Elintavat

Lajin käyttäytyminen on pitkälti samanlaista kuin euroopanmajavan. Se rakentaa patoja ja elää risuista ja oksista tehdyssä pesässä, jonka kulkuaukko on veden alla. Ravinnokseen se käyttää erilaisia kasvinosia, lähinnä lehtipuiden kuorta, oksia ja lehtiä.

Lähteet

  • Wikipedia