Muokataan sivua Kalan ylösotto virvelillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 24: Rivi 24:
 
== Ylösotto ==
 
== Ylösotto ==
  
Pikkuhiljaa aletaan valmistautua ylösottoon. Sitä ajatellen rannalta silmäillään sopivan avoin ja ”helppo” kohta, johon siirrytään jo siinä vaiheessa kun kala ei vielä piehtaroi jalkojen juuressa. Pikkuhiljaa kalan syöksyt vähenevät ja lyhenevät, kenties se keikahtaa jo kylkiasentoon tai käy peräti selällään: väsymyksen merkit ovat havaittavissa, ylösottoa voi yrittää. Kalan voi ottaa ylös haavilla tai nostokoukulla, pienehköt kalat myös käsin niskasta tarttuen, tai leukalukko otteella.[http://suomenhaukiseura.com/hauenkalastus/kasittely/vedesta.html] Oli tapa mikä tahansa, seuraava kannattaa huomioida: väsyneeltäkin vaikuttava kala saattaa tehdä rannassa sen kuuluisan ”viimeisen syöksyn” säikähtäessään kalamiestä ja veden madaltumista. Tämän vuoksi siimaa ei kelata aivan loppuun lähelle vavankärkeä, vaan jätetään hieman siimaa ulos pelivaraksi, jota pidetään tiukalla vapakättä taakse ojentamalla. Jarru kannattaa myös pitää mieluummin löysällä kuin tiukalla, koska kala saattaa olla loppuvaiheessa jo huonosti kiinni koukuissa. Eli ennakointia ja joustoa ylösottoon. Kalaa ei myöskään haavilla kauhota tai nostokoukulla huidota, vaan vedetään kala nostovälineen luo ja otetaan rauhallisesti mutta päättäväisesti ylös. Erityisesti upottavilla suorannoilla kala on helppoa myös vetää rannalle; tasainen veto ja kala liukuu vedestä kuiville.
+
Pikkuhiljaa aletaan valmistautua ylösottoon. Sitä ajatellen rannalta silmäillään sopivan avoin ja ”helppo” kohta, johon siirrytään jo siinä vaiheessa kun kala ei vielä piehtaroi jalkojen juuressa. Pikkuhiljaa kalan syöksyt vähenevät ja lyhenevät, kenties se keikahtaa jo kylkiasentoon tai käy peräti selällään: väsymyksen merkit ovat havaittavissa, ylösottoa voi yrittää. Kalan voi ottaa ylös haavilla tai nostokoukulla, pienehköt kalat myös käsin niskasta tarttuen. Oli tapa mikä tahansa, seuraava kannattaa huomioida: väsyneeltäkin vaikuttava kala saattaa tehdä rannassa sen kuuluisan ”viimeisen syöksyn” säikähtäessään kalamiestä ja veden madaltumista. Tämän vuoksi siimaa ei kelata aivan loppuun lähelle vavankärkeä, vaan jätetään hieman siimaa ulos pelivaraksi, jota pidetään tiukalla vapakättä taakse ojentamalla. Jarru kannattaa myös pitää mieluummin löysällä kuin tiukalla, koska kala saattaa olla loppuvaiheessa jo huonosti kiinni koukuissa. Eli ennakointia ja joustoa ylösottoon. Kalaa ei myöskään haavilla kauhota tai nostokoukulla huidota, vaan vedetään kala nostovälineen luo ja otetaan rauhallisesti mutta päättäväisesti ylös. Erityisesti upottavilla suorannoilla kala on helppoa myös vetää rannalle; tasainen veto ja kala liukuu vedestä kuiville.
  
 
Siinäpä sitä oli, perusasiaa kalan ylösotosta. Täytyy muistaa, että jokainen väsytystilanne on ainutlaatuinen sekä se, että useimmiten varsinaiseen väsyttämiseen tarvitsee turvautua normaalikokoisten kalojen kanssa suhteellisen harvoin. Kalan loppuun saakka uuvuttamista tulee välttää myös silloin, kun se on tarkoitus vapauttaa joko pienen kokonsa takia, [[C&R|pyydä & päästä]] –periaatteen mukaisesti tai ihan muuten vain.
 
Siinäpä sitä oli, perusasiaa kalan ylösotosta. Täytyy muistaa, että jokainen väsytystilanne on ainutlaatuinen sekä se, että useimmiten varsinaiseen väsyttämiseen tarvitsee turvautua normaalikokoisten kalojen kanssa suhteellisen harvoin. Kalan loppuun saakka uuvuttamista tulee välttää myös silloin, kun se on tarkoitus vapauttaa joko pienen kokonsa takia, [[C&R|pyydä & päästä]] –periaatteen mukaisesti tai ihan muuten vain.

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Tämä sivu kuuluu seuraavaan piilotettuun luokkaan: