Jigi

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 6. maaliskuuta 2010 kello 09.50 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fishing lure jig.jpg

Jigi on silikonista valmistettu matoa, toukkaa tai kalaa muistuttava viehe. Siihen kiinnitetään paino, useimmiten painopäinen koukku, jonka ansiosta se uppoaa etuosa edellä. Sitä pyritään pomputtelemaan pohjan tuntumassa. Jigillä kalastetaan yleensä niin, että vieheen annetaan upota pohjaan, minkä huomaa siiman löystymisestä. Tämän jälkeen tehdään vavalla nykäisy ja kelataan löysät pois, mitä jatketaan siihen asti kunnes siima on kelautunut kokonaan takaisin kelalle. Toinen tapa nostaa viehe pohjasta on tehdä yhdestä viiteen nopeaa kammenpyöräytystä vavan ollessa koko ajan siiman suuntaisena. Tämän tekniikan etu on siinä, että vastaiskun tekeminen on helppoa, koska vapa on jo valmiiksi alhaalla. Vastaiskun ei tarvitse olla pitkä, kunhan se on hyvin nopea. Jigissä on useimmiten vain yksi koukku, ja nopealla vastaiskulla saadaan maksimoitua koukun tarttuminen. Kala nappaa vieheeseen useimmiten vieheen ollessa laskeutumassa takaisin pohjaa kohti noston jälkeen.

Jigikalastuksessa käytetään usein jäykähköjä vapoja ja punottua siimaa, jotta saataisiin mahdollisimman hyvä tuntuma vedenalaisiin tapahtumiin sekä pohjan muotoihin. Yleisimmät jigityypit ovat toukkajigi, matojigi ja kalajigi.

Jigillä voidaan saada melkein jokaista suomessa esiintyvää petokalaa.

Katso myös